Antena LIVE

Curs valutar

Victoria Asanache, femeia cu o meserie unică în România: navigator de pacienți

Victoria Asanache, o femeie cu o meserie unica in Romania, navigator de pacienți. Este singurul navigator de pacienti din Romania deocamdata, un om special, ce debordeaza de bunatate, empatie dar si pragmatism si franchete.

De la 15.04.2019, 14:55
WhatsApp
Vezi și:

Victoria Asanache, o femeie cu o meserie unica in Romania, navigator de pacienți. Este singurul navigator de pacienti din Romania deocamdata, un om special, ce debordeaza de bunatate, empatie dar si pragmatism si franchete. Are raspunsuri, are rabdare si are tenacitatea de a nu lasa un diagnostic trist sa schimbe mentalul nimanui. Este un om pentru oameni, iar asta este povestea ei.

Aşa a pornit Victoria Asanache să ajute pacienţii, schimbând percepţii. 

VICTORIA ASANACHE, navigator de pacienți: Sunt foarte multi pacienti care afla ca au cancer si renunta sa se lupte cu aceasta boala. Renunta la tratament, li se pare ca e cu mult prea complicat, li se pare ca este un cuvant dur si de ce sa nu spunem ca in Romania, cancerul este undeva egal cu ai cancer o sa ti se intample ceva si o sa mori, ai metastaze lucrurile sunt complicate si nu o sa mai iesi niciodata din aceasta incurcatura. Si aceasta perceptie ca fiind o boala foarte grea e complet diferita de perceptia din Occident.

Atrasă de medicină, dar fără studii în domeniu, a apelat la medici şi a început să înveţe pe rând ce înseamnă chimioterapie, radioterapie şi chirurgie. Doar pentru a face ce îi place - să întindă o mână de ajutor bolnavilor de cancer. 

VICTORIA ASANACHE, navigator de pacienți: Mi s-a parut ca  lipseste aceasta veriga dintre pacient si medic. Medicul este intotdeauna ocupat, pacientul are foarte multe intrebari, ar avea nevoie de un ghidaj, ar vrea sa stie tot ce este de facut, deci practic am invatat o data cu pacientii. Efectiv am cautat sa gasesc medici performanti din sistemul de sanatate romanesc si sa invat de la ei si au fost deschisi sa ma invete pentru ca de fapt aceasta meserie de navigator de pacienti reprezinta un lucru extrem de important, un lucru in care nu te poti juca cu viata oamenilor. Nu poti sa dai o indrumare gresita. Trebuie sa fii foarte sigur pe paretea medicala atunci cand il indrumi. Trebuie sa gasesti intelegere la medicul cu care lucrezi. El trebuie sa te invete, sa te supravegheze, dupa care tu trebuie sa faci acest lucru pe intelesul pacientului. Tu trebuie sa ii explici exact pacientului ce ar trebui sa faca, doar ca pe intelesul lui. Nu bat niciodata moneda pe cuvantul cancer, nu il rostesc toata ziua buna ziua ca sa ii ramana undeva in minte acest lucru, dar incerc sa ii explic ca avem o sansa si trebuie sa o fructificam si trebuie sa ne luptam cu boala asta si trebuie sa facem tratamentul respectiv chiar daca din 3 in 3 saptamani o sa ne vedem o perioada la acest spital si oamenii accepta altfel.

Din 2003, de când este... navigator de pacienţi, Victoria a îndrumat peste 4500 de bolnavi diagnosticaţi cu o formă de cancer. La uşa ei a ajuns şi Ioana diagnosticată cu cancer mamar în urma unui control de rutină, anul trecut. 

IOANA CONSTANTINESCU, pacientă: I-am spus clar ca vreau sa stiu cinstit cum stau lucrurile si mi a interpretat analizele pe care nu apucasem sa le verific impreuna cu medicul ecografist si atunci am vazut fiecare rezultat, ce inseamna fiecare indice si ce ar trebui sa facem in continuare. Mi-a fost de mare ajutor pentru ca nu stii unde sa apelezi, la ce usa sa ciocnesti prima data. Probabil ca as fi luat internetul in brate, as fi citit recenzii despre medicii respectivi, as fi intrebat probabil cunostinte ce parere au despre medicul respectiv, dar mi-ar fi fost probabil mult mai greu, timpul meu ar fi fost mult mai mare, timpul de reactie.

VICTORIA ASANACHE, navigator de pacienți: Sunt oameni care s-au trezit in aceasta incurcatura si cauta o iesire si noi trebuie sa fim iesirea lor. Asa, in sistemul asta de sanatate pe care il avem, trebuie sa gasim solutii. Nimeni nu s-a gandit ca absolut toti pacientii care fac imunoterapie sunt testati imagistic din 6 in 6 luni. Daca alocam prin casa atatia bani pentru medicatie, putem sa alocam si 1000 de lei din 6 in 6 luni pentru fiecare pacient sa faca acest computer tomograf gratis. Sunt multe lucruri care, poate, nu se leaga, sunt, poate lucruri care sunt de condamnat, sunt foarte multi oameni care vorbesc despre sistemul de sanatate din Romania si il considera ca fiind de proasta calitate...

Printre atâtea hibe ale sistemului de sănătate, meseria de navigator de pacienţi îşi face loc încet dar sigur. Cu ajutorul Ministerului Sănătăţii şi al Guvernului, Victoria construieşte în continuare veriga lipsă din sistemul de sănătate. Există deja o şcoală pentru această meserie unde cei care vor să ajute, pot învăţa şi cum să o facă. Practica se face la spitalul Sfânta Maria, un spital care are pe lângă oncologie şi multe alte specializări. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

femeie observator13 social
Întrebarea zilei
Aţi făcut vreodată bradul în noiembrie?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Sucul care te ajută să scapi de grăsimea de pe organe. Ai nevoie de un singur...
Fanatik.ro
Publicat 10.11.2024
Ideologul extremist al lui Trump cere să fie pârjolite instituțiile americane....
spotmedia.ro
Publicat 09.11.2024
Țara care își împarte bogăția cu cetățenii, după o creștere economică...
spotmedia.ro
Publicat 07.11.2024
Trei ZODII au șanse mari să își schimbe radical viața, în 2025. Sunt...
Gandul
Publicat 09.11.2024
Iadul roșu din România socialistă. O poză cu cozile „Epocii de Aur” a...
Adevărul
Publicat 10.11.2024
Ce părere are soția lui Adrian Nartea despre scenele romantice jucate de soțul...
A1
Publicat 10.11.2024
Horoscopul zilei de 12 noiembrie 2024. Scorpionii își lasă sentimentele la...
CaTine
Publicat 11.11.2024
Vlăduţa Lupău a făcut un anunț la care nimeni nu se aștepta. A luat decizia...
spynews.ro
Publicat 10.11.2024
„Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”. Drama...
GSP
Publicat 09.11.2024
Construcția impresionantă de pe vremea lui Ceaușescu care ascunde 42 de...
Click.ro
Publicat 09.11.2024
Apple a început să vândă piese de schimb pentru iPhone 16. Ce preț au...
Useit
Publicat 11.11.2024
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea...
Redacţia.ro
Publicat 08.11.2024
Un ucrainean a rămas fără 2.000 de euro în Iași, după ce a fost tâlhărit...
libertatea.ro
Publicat 10.11.2024
Drake a împărtășit o imagine cu un bilet scris de mână de fiul său în...
ZU
Publicat 10.11.2024
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și...
Hello taste
Publicat 11.11.2024
Deficiențe nutriționale la copii. Vitaminele și mineralele care ar putea să...
Deparinti
Publicat 10.11.2024
Povestea lui David Anghel, românul devenit cel mai bun elev matematician din...
ziare.com
Publicat 10.11.2024
Fiica faimoasei Adamari López trăiește o viață de lux. La doar 9 ani,...
Happy
Publicat 11.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție...
Medicool
Publicat 11.11.2024