Medici: Virusul gripal B, frecvent raportat în acest sezon, e mai agresiv pentru copii
Medicii au o explicaţie pentru gripa din acest an: virusul B care circulă la noi, este aparent mai agresiv pentru copii.
De Ema Schweninger la 02.02.2020, 00:06Gripa a ucis din nou. Cea mai recentă victimă este un bărbat de 74 de ani din Harghita care avea şi alte probleme de sănătate. Bilanţul negru ajunge astfel la 12 morţi. Alarmant e că patru dintre victime sunt copii. Medicii au o explicaţie, virusul B care circulă la noi, este aparent mai agresiv pentru cei mici.
După ce au murit patru copii din cauza gripei, camerele de gardă s-au umplut din nou.
Un băieţel a început să se simtă rău acum o săptămână. Medicul de familie l-a diagnosticat cu gripă dar pentru că face febră 40 în continuare, mama l-a adus la spital.
(Reporter): De cât timp aşteptaţi?
(Mama băiețelului): Aproape două ore, dar e mai bine decât la Alexandrescu. Am fost şi acolo şi erau mame care aşteptau de 5, 6 ore.
Medicii au constatat că anul acesta avem multe cazuri de gripă B. Este un virus aparent mai agresiv pentru copii decât pentru adulți şi răspunde mai greu la antiviralele prescrise în mod normal pentru gripa A.
MIHAI CRAIU, medic pediatru: Putem face complicaţii ale gripei. Cele mai reputate sunt la nivelul sistemului nervos central, adică putem face encefalite, putem face reacţii meningiene, copiii pot să facă convulsii febrile.
Vaccinul ne proteajză cel mai bine în faţa virusului, transmit medicii. Ministerul Sănătăţii a cumpărat de urgenţă doze suplimentare.
35 de mii de doze de vaccin gripal vor ajunge săptămâna viitoare în depozitele direcţiilor de sănătate publică judeţene. Apoi vor fi distribuite în cabinetele medicilor de familie. Cu ele vor fi vaccinate persoanele care fac parte din categoriile de risc: gravidele, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, bolnavii cronici sau persoanele care au peste 65 de ani
Ca să prevină răspândirea virusului, în şcolile din Capitală se iau măsuri speciale în acest weekend. Autorităţile spun că folosesc cea mai eficientă metodă pentru dezinfecţie.
Dezinfectantul acționează în urmatoarea oră, dar școala este obligată să țină ușile și geamurile inchise in urmatoarele 24 de ore. Dupa aceea, se poate face curățenia simplă, iar bancile trebuie sa fie șterse bine cu apă.
În ultimele zile 70 de şcoli şi grădiniţe din ţară au suspendat parţial cursurile, iar în 7 unităţi copiii nu au mers deloc la ore. Decizia se ia doar atunci când în aceeaşi clasă sunt confirmate trei cazuri sau când 20 la sută din populaţia şcolii este afectată de boală.
Teoretic, triajul pentru copii ar trebui să se facă dimineaţă, spun medicii. Dar pentru că personalul medical şcolar este insuficient, profesorii trebuie să preia din atribuţii şi să îi trimită pe elevii bolnavi la spital.