Vizierele pentru medici, în așteptare în depozitele unor firme din Suceava
Mii de viziere aşteaptă în depozitele unor firme din Suceava să plece gratuit spre cadrele medicale care au nevoie să fie protejate în spitale. Numai că acest lucru nu se poate, pentru că măştile nu au certificate de conformitate.
De Redactia Observator la 06.04.2020, 11:21- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Mii de viziere aşteaptă în depozitele unor firme din Suceava să plece gratuit spre cadrele medicale care au nevoie să fie protejate în spitale. Numai că acest lucru nu se poate, pentru că măştile nu au certificate de conformitate.
Între timp, conducerea Spitalului Judeţean de la Suceava a comandat acest tip de măşti de la o altă firmă, cu mai bine de 100 de lei bucată.
"Statue! Băieţii ăştia au fost primii din Moldova care s-au oferit să facă viziere. Acum se lovesc de impotenţa care vă caracterizează pentru că aşteaptă certificarea din partea voastră, certficare care întârzie." Este strigătul unui fotograf sucevean care s-a implicat în ultima perioadă în livrarea de ajutoare către spitalele din judeţul Suceava.
Cătălin Urdoi, fotograf: Ele au fost făcute pentru a fi donate către spital. Ele au fost făcute încă de la începtul crizei și au fost donate către Spitalul Rădăuți și către Spitalul Suceava. Acum am înțeles că li s-a cerut să fie certificate vizierele respective. I-au cerut certificare de la DSP, de la București.
Reporter: Are multe bucăți acolo, sunt multe pe care le-a făcut?
Cătălin Urdoi, fotograf: În jur de 2.000.
În aceeaşi situaţie mai sunt şi alţi producători de astfel de achipamente de protecţie care le-au făcut pentru a fi donate cadrelor medicale care luptă în prima linie cu virusul, dar nu pot fi folosite din cauza lipsei aceluiaşi aviziz.
Ştefan Mandachi: Noi am primit câteva sute de viziere de la o firmă din localitate. Eu le-am preluat m-au sunat, mi-au adus aceste viziere pe care urma să le trimit către Spitalul Suceava. Am anunțat Spitalul Suceava că avem în dotare aceste viziere, dar nu am primit niciun răspuns. Am primit un telefon, deja, de la Craiova, o să livăm o parte dintre ele către un spital din Craiova și încă 50 de bucăți, au mai rămas două cutii, o să le livrăm către Spitalul din Câmpulung.
Între timp, spitalele fac achiziţii de astfel de echipamente, chiar dacă unele gratuite sunt depozite şi aşteaptă.
Cătălin Urdoi, fotograf, despre viziere: Acum am înţels că li s-a cerut să fie certificate vizierele respective asta în ideea in care am postat acolo şi o achiziţie a spitalului Suceava conform căreia au achiziţionat 500 de viziere cu un milion de lei bucata fără tva, cu tva, dacă mai adăugăm şi TVA ajungem la un milion 300 bucata pe o vizieră
Ministrul Sănătăţii susţine că noul manager numit la Spitalul Judeţean Suceava nu a putut prelua de la vechea conducere a unităţii medicale un necesar de echipamente medicale. Şi asta pentru că aceste statistici nu există.