10 lucruri care îţi "fură" energia
Sunt momente când te simţi obosit deşi tocmai te-ai trezit din somn. Dar lipsa odihnei nu este singurul lucru care afectează nivelul de energie al unei persoane. Unele obiceiuri din viaţa de zi cu zi te pot face să te simţi epuizat, chiar dacă nu simţi că ai depus un efort.
De Redactia Observator la 06.08.2014, 12:00Sunt momente când te simţi obosit deşi tocmai te-ai trezit din somn. Dar lipsa odihnei nu este singurul lucru care afectează nivelul de energie al unei persoane. Unele obiceiuri din viaţa de zi cu zi te pot face să te simţi epuizat, chiar dacă nu simţi că ai depus un efort.
1. Deshidratarea. Una dintre cele mai frecvente cauze ale senzaţiei de oboseală poate fi prevenită doar printr-un consum optim de lichide, mai ales în sezonul cald.
2. Lipsa de fier. Lipsa acestuia pot cauza iritabilitate, senzaţie de moleşeală şi lipsă de concentrare.
3. Lipsa micului dejun. Este considerată a fi cea mai importantă masă a zilei tocmai fiindcă organismul îşi ia o mare parte din energie la prima masă a zilei.
4. Consumul mare de alimente tip fast-food. Nivelul ridicat de zahăr şi carbohidraţi influenţează în mod direct tonusul unei persoane.
5. Dezordinea de la birou. Capacitatea creierului de a procesa informaţia este afectată de o ambianţă lipsită de ordine şi spaţiu.
6. Consumul de alcool înainte de somn. Deşi mulţi recurg la acest gest pentru a se relaxa, specialiştii spun că somnul poate fi afectat.
7. Excesul de cofeină. Poate să perturbe calitatea somnului şi implicit, nivelul de odihnă. Un consum ridicat poate duce la tulburări de concentrare şi iritabilitate.
8. Evitarea sportului. Nu abandona exerciţiile fizice nici măcar atunci când te simţi obosit. Acestea sunt foarte importante pentru sănătate, contribuind la energizarea organismului.
9. Eşti perfecţionist. Stabilirea unor ţinte greu de atins poate fi un lucru dificil şi epuizant uneori.
10. Stresul. Un factor deosebit de important al vieţii de zi cu zi, acesta trebuie ţinut în frâu pentru a evita oboseala psihică.