Video Unul din trei români se luptă să adoarmă. De vină, proastele obiceiuri înainte de culcare
Românii muncesc mult şi nu se odihnesc suficient. Din acest motiv, sunt irascibili sau au probleme de concentrare, arată studiile. Totul porneşte de la rutina de seară, atrag atenţia medicii. Stresul, efortul fizic intens sau ecranele dispozitivelor pot reduce atât durata cât şi calitatea somnului.
Un studiu efectuat la nivel naţional arată că unul din trei români se chinuie să adoarmă în fiecare seară.
"Cam o jumătate de oră. Mă uit la televizor, ma relexez pe telefon, mă uit la ştiri", spune o mămică.
Unul din trei români se luptă să adoarmă
Datele arată că problemele de somn au strânsă legătură cu modul în care ne pregătim înainte de culcare, de cele mai multe ori greşit. 70% dintre români stau pe telefon, laptop sau tabletă după ce se pun in pat, 60% dintre ei se uită la televizor şi doar un sfert răsfoiesc o carte, lucru recomandat însă pentru a adormi mai usor, alături de o cană caldă cu ceai.
- Trucuri pentru un somn odihnitor. Ce poţi face dacă lucrezi în ture de noapte
- "Paradoxul somnului perfect". Obiceiul prost din timpul nopţii care poate duce la insomnie sau boli cardiovasculare
- Ai probleme cu somnul? Învață să dormi bine de la oamenii care locuiesc aproape de Polul Nord
- Cutremur azi în România. Un seism de 4.2 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
- Femeie din Vâlcea, găsită carbonizată sub dărâmături după ce casa i-a luat foc
"Soţul mereu zice că adorm înainte să pun capul pe pernă. Nu ne uităm la ecrane. Citim cărţi şi ne relaxăm", spune o tânără.
Pe lângă rutina de dinaintea somnului şi stresul acumulat peste zi ne poate afecta. 58% dintre români spun că se trezesc în timpul nopții de mai mult de trei ori pe săptămână, din diferite motive. Un somn agitat, întrerupt sau care durează sub 7 ore îşi pune repede amprenta asupra corpului.
"Din punct de vedere fizic, conduce la apariţia de bolicardiovasculare, la tulburări metabolice diabet, obezitate şi la afectarea vieţii de zi cu zi, nu mai putem performa la muncă şi creşte riscul de accidente în timpul zilei", a declarat Olivia Roșu Verișzan, neurolog.
Există urmări şi din punct de vedere cognitiv.
"Duce la probleme de memorie şi de concentrare, iar în timp putem dezvolta demenţă, Alzheimer, Parkinson, dar şi depresie şi anxietate", mai spune Olivia Roșu Verișzan, neurolog.
Cititul, exerciţiile fizice din timpul zilei, salteaua, perna sau aşternuturile din ţesături naturale pot contribui la un somn calitativ, conform specialiştilor. De asemenea, temperatura din dormitor nu ar trebui să depăşească 18 grade.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰