20 noiembrie, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
Miercuri, 20 noiembrie 2024, este prăznuit Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, sfânt cu care oamenii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.
De Redactia Observator la 19.11.2024, 16:57Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în oraşul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790.
Ajunge la o manastire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Potrivit crestinotodox.ro, aici a rămas timp de 14 ani. Se va retrage într-o peşteră, unde va auzi chemarea de la Dumnezeu care l-a îndemnat să părăseasă peştera ca să poată fi de folos şi altora.
Petrece o iarnă într-o mânăstire din Efes, ajunge în oraşul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia. De aici va fi prezent în Tesalonic, unde este găzduit într-o mânăstire de către egumenul Marcu. Împreună cu un călugar de aici, se îndreaptă spre Roma. Au mers pe uscat până la Corint, în sudul Greciei. Se îmbarcă pe o corabie şi ajunge la Roma.
Avea o putere deosebită asupra demonilor. Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate în urma rugăciunilor cuviosului Grigorie.
- 19 noiembrie, Sfântul Proroc Avdie. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 15 noiembrie, Sfântul Paisie de la Neamţ. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
- 14 noiembrie, Sfântul Apostol Filip şi Sfântul Grigorie Palama. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 16 noiembrie, Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 13 noiembrie, Sfântul Ioan Gură de Aur. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
- 12 noiembrie, Sfântul Atanasie Todoran. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
- 9 noiembrie, Sfântul Nectarie Taumaturgul. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
- 8 noiembrie, Sfinţii Mihail şi Gavriil. Sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox
Întors în Tesalonic, el s-a aşezat în Mânăstirea Sfântul Mina. Nu se ştie când anume, însă Cuviosul a fost hirotonit preot. Încă din timpul vieţii, Cuviosul Grigorie s-a arătat făcător de minuni, tămăduind mai multe persoane de posesia duhurilor necurate.
În ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul său eliberat din temniţă care fusese închis pentru că nu se arătase un luptător împotriva icoanelor.
Sfântul Grigorie Decapolitul s-a îmbolnăvit de idropica, boală de care se crede că a suferit şi Sfântul Apostol Pavel, şi trece la cele veşnice la 20 noiembrie 842, fiind înmormântat într-o mânăstire din Constantinopol. După o vreme, când a fost dezgropat trupul sfântului, acesta a fost găsit întreg şi frumos mirositor, fiind aşezat în biserica mânăstirii întemeiată de ucenicul sau, Iosif Imnograful.
Moaştele sale au ajuns în ţara noastră datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat in 1498 şi le-a aşezat în Mânăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.
Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul
Glasul 3
Chip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.
Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul
Glasul 3
Fecioara astăzi...
Soare luminos pe tine Biserica te cunoaşte, care cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta prăznuim Dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, Preafericite Părinte, Înţelepte Grigorie.
Alţi sfinţi prăznuiţi pe 20 noiembrie:
- Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Sfinţii Mucenici Nirsa, episcopul, şi Iosif, ucenicul său;
- Sfinţii Mucenici Isachie, Ioan şi Savorie;
- Sfinţii Mucenici Gheitazet:
- Sfintele fecioare Tecla, Vautha şi Denahida;
- Sfinţii Mucenici Eustatie, Tespesie şi Anatolie;
- Sfântul Teoctist Mărturisitorul.