Antena Meniu Search
x

Curs valutar

15 noiembrie, Sfântul Paisie de la Neamţ. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox

Vineri, 15 noiembrie 2024, este prăznuit Sfântul Paisie de la Neamţ, sfânt cu care oamenii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 14.11.2024 , 12:07

Sfântul Paisie de la Neamţ este prăznuit pe 15 noiembrie Sfântul Paisie de la Neamţ este prăznuit pe 15 noiembrie - crestinortodox.ro

Sfântul Paisie de la Neamţ este unul dintre marii nevoitori şi înnoitori ai monahismului românesc din veacul al XVIII-lea. Conform crestinortodox.ro, este cunoscut şi sub numele de Paisie Velicicovski. S-a născut la 21 decembrie 1722, ca fiu al protopopului Ioan din Poltava, primind la botez numele Petru.

Luând hotărârea de a se călugări, ajunge la mănăstirile Liubetk şi Medvedovschi. Nemulţumit de viaţa de aici, ajunge la Lavra Pecerska din Kiev, unde devine rasofor. Împreună cu prietenul său Alexie, decide să plece în Ţările Române.

Ajuns în Ţara Românescă, vieţuieşte în schiturile Dălhăuţi, Trăisteni, Poiana Mărului şi Cârnu. Îi cunoaşte pe schimonahii Vasile de la Poiana Mărului, Onufrie de la Cârnu şi alţi părinţi cu viaţă aleasă.

Articolul continuă după reclamă

După o vreme, ajunge la Sfântul Munte Athos, unde este tuns în monahism şi unde se nevoieşte timp de 17 ani. Părăseşte Sfântul Munte în 1763 şi ajunge la Schitul Vărzăreşti, din părţile Buzăului. De aici se îndreaptă spre Moldova. Este numit stareţ la Mănăstirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca. Vieţuieşte aici din 1763 până în 1775, când, datorită ocupaţiei austriece, se retrage cu întreaga obşte la Mănăstirea Secu.

Pe acelaşi subiect

Paisie va primi în dar, de la voievodul Constantin Moruzzi, Mănăstirea Neamţ. Astfel, va lăsa la Secu pe duhovnicul Ilarion şi se va muta la Neamţ. Numărul vieţuitorilor nemţeni s-a ridicat la 700, între care erau moldoveni, munteni, transilvăneni, ruşi, ucrainieni, bieloruşi, greci, bulgari, sârbi şi chiar foşti necreştini trecuţi la Ortodoxie. 

Conform sursei amintite, în 1791, Paisie a fost hirotesit arhimandrit de către arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov. În ziua de 15 noiembrie 1794, Paisie a trecut la cele veşnice şi a fost îngropat în biserica mare a mănăstirii Neamţ.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat în 1988. În şedinţa Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992, s-a hotărât generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamţ şi în Biserica noastră. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » 15 noiembrie, Sfântul Paisie de la Neamţ. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox