5 octombrie, Sfânta Haritina, Sfinţii Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, sunt prăznuiţi Sfânta Haritina şi Sfinţii Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu, sfinţi cu care oamenii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.
De Redactia Observator la 04.10.2024, 11:57Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu au fost canonizaţi în februarie 2016. Conform crestinortodox.ro, Sfinţii Cuvioşi pustnici Daniil şi Misail s-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea în părţile Olteniei.
Misail a fost ucenicul duhovnicesc al lui Daniil, iar Daniil, înainte să treacă la cele sfinte, l-a pus pe Misail povăţuitor părinţilor care se nevoiau rânduielii de viaţă pustnicească.
Daniil şi Misail, după trecerea la cele veşnice, în prima jumătate a veacului al XVII-lea, au fost îngropaţi lângă altarul bisericuţei lor. Când, în anul 1676, mitropolitul Varlaam al Ţării Româneşti a construit la schit o nouă biserică, de piatră, a aşezat sfintele moaşte ale Cuvioşilor Daniil şi Misail la temelia altarului bisericii celei noi.
Sfânta Haritina a vieţuit în timpul împăratului Diocleţian (284-305). Rămasă orfană de mică, ea a fost crescută de creştinul Claudiu. Domeţie, dregătorul împărătesc, auzind că Haritina este creştină, a chemat-o la judecată înaintea tribunalului.
Conform sursei amintite, pentru credinţa în Hristos, Sfânta Haritina a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă şi i s-au pus cărbuni aprinşi pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Pentru că nicio pedeapsă nu a adus moartea asupra ei, împăratul a decis ca nişte desfrânaţi să o necinstească pe fecioară.
Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca acele slugi să-i întineze trupul. Cum stătea îngenuncheată la rugăciune, sufletul ei a ieşit din trup şi s-a înălţat în Împăraţia Cerurilor.