Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbătoare 17 august 2024. Cine au fost Sfântul Mucenic Miron şi Sfântul Gheorghe Pelerinul

Sâmbătă, 17 august 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Miron şi Sfântul Gheorghe Pelerinul, sfinţi cu care românii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 16.08.2024 , 07:53

Sfântul Mucenic Miron şi Sfântul Gheorghe Pelerinul sunt prăznuiţi pe 17 august
Sfântul Mucenic Miron şi Sfântul Gheorghe Pelerinul sunt prăznuiţi pe 17 august - Profimedia

Originar din satul transilvănean Şugag, Moşul Gheorghe Lazăr, Sfântul Gheorghe Pelerinul, s-a născut în 1846, într-o familie de oameni muncitori. Părinţii l-au căsătorit la vârsta de 24 de ani, Dumnezeu dăruindu-i o familie cu cinci copii. Îndeletnicirea lui era creşterea vitelor.

Conform crestinortodox.ro, în familie ducea o viaţă creştinească aleasă, în munca cinstită, în post şi milostenie. Citea Psaltirea zilnic iar noaptea se ruga în grădină. Chipul său era totdeauna senin, în pofida numeroaselor griji şi nevoi materiale pe care le presupune viaţa de familie.

Printre altele, Moşul Gheorghe Lază, Sfântul Gheorghe Pelerinul, a ajuns la Ierusalim, unde a cunoscut un pustnic care i-a spus să nu se călugărească, ci să meargă postind şi rugându-se prin lume pentru redeşteptarea creştinilor la credinţă, şi s-a nevoit vreme de un an şi jumătate la Muntele Athos.

Articolul continuă după reclamă

Din 1895 i s-a dat o chilie în turnul Bisericii Sfântul Ioan, din Piatra Neamţ, unde avea să trăiască vreme de 26 de ani. La 15 august 1916 s-a săvârşit în chilia lui, fiind înmormântat în cimitirul oraşului.

Sfântul Miron preotul a trăit în Ahaia, în timpul împăratului Deciu (249-251). O mulţime de păgâni a intrat în biserica în care slujea Sfântul Miron, în ziua prăznuirii Naşterii Domnului, cu scopul de a-i prinde pe creştini şi a-i supune la chinuri. Pentru că a refuzat să aducă jertfă idolilor, Sfântul Miron a fost aruncat în foc şi i-a fost luată pielea de pe trup. A fost dus în cetatea Cizicului şi acolo i s-a tăiat capul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri sociale » Sărbătoare 17 august 2024. Cine au fost Sfântul Mucenic Miron şi Sfântul Gheorghe Pelerinul