Antena LIVE

Acoperământul Maicii Domnului, tradiţii şi obiceiuri. Ce este strict interzis să facem astăzi

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși, trecută cu cruce roșie în calendar, fiind sărbătorită în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol. Iată ce semnifică această zi și ce obiceiuri țin de această sărbătoare.

De la 30.09.2023, 13:20
Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie 2023. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie pentru creștini ziarullumina.ro

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește în calendar ortodox 2023 în prima zi din luna octombrie. Astfel, ziua de 1 octombrie este ziua în care oamenii se roagă pentru ajutor și pentru ocrotire la Maica Domnului.

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. Această zi importantă amintește se apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții lui Andrei din Constantinopol, care este conoscut drept Sfântul cel Nebun pentru Hristos, el și împreună cu ucenicul său, cu Sf. Epifanie, dar și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

În Biserica Vlaherne "Într-o zi de Duminică, în luna octombrie, ziua întâi, fiind de faţă şi mulţimea poporului la ceasul al patrulea din noapte, Sfântul Andrei, cel ce era întru totul al lui Hristos, şi-a ridicat ochii în sus şi a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind ca soarele şi acoperind poporul cu cinstitul său Omofor" (Vieţile Sfinţilor).Traditii de 1 octombrie in Romania

Pe acelaşi subiect

În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei război. Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune.

Apoi și-a ridicat vălul (acoperământul)  pe care îl avea pe cap și l-a întins peste popor, pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost salvat de la nenorocirea care ar fi dus la multă suferință și vărsare de sânge.

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. Ce semnificație are sărbătoarea

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului reprezintă miracolele și credința. Minunile pe care le-a făcu Maica Domnului pentru omenire. Această sărbătoare este una dintre cele mai iubite și mai răspândite în lumea ortodoxă.

În tradiția greacă, țin această sărbătoare îndeosebi călugării din Sfântul Munte Athos. Începând din 1952, sărbătorirea ei se face în Grecia pe 28 octombrie, ca o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea atacului italian din 1940 asupra Greciei.

Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea a fost introdusă în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, iar de la aceștia a trecut și la români, prăznuindu-se mai mult în mănăstiri. În ultima vreme, sărbătoarea a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai populară și la români, numeroase biserici și mănăstiri din țară și din diaspora românească purtând acest hram.

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. Potrivit tradiției, sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de “Pocroave”. În această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă. Credincioșii țin post în această zi sfântă pentru că astfel sunt feriți de boli, de supărări sau chiar de înec. Fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată, în ziua de Acoperământul Maicii Domnului se rugau să le fie acoperit capul cu păr. Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul.

În această zi de sărbătoare se spune că fetele și femeile care fac nunta vor avea un mariaj lung și fericit. În anumite zone ale țării, în această zi se stropesc vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece. În această zi nu se taie părul. Se spune că, dacă este tăiat părul astăzi atunci el rămâne într-o legătură cu corpul. El nu trebuie aruncat, nici ars, pentru că va fi luat de vrăjitoare ori de oamenii răi care pot face farmece. În ziua de Pocroave se ține post până la prânz. Se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai. Conform tradiției, în această zi se pomenesc cei trecuți în neființă, care se află sub protecția Maicii Domnului.

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. Ce este strict interzis să facem în această zi

1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului. În această zi nu se tunde părul. Există o credința printre bătrânele de la țara, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care pot face farmece cu ajutoruul lui.

În această zi sfântă, nu se mănâncă de dulce, nu se face treabă sau gurățeni în gospodării, nu se dă cu mătura sau să speli haine. 

Ți-a plăcut acest articol?

acoperământul maicii domnului acoperamantul maicii domnului 2023 sarbatoare biserica
Întrebarea zilei
V-aţi interesat recent de modalităţi de refinanţare a creditului?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul din Europa care te plătește ca să mergi cu bicicleta. Banii îi...
Fanatik.ro
Publicat 13.05.2024
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
Meteorologii au actualizat prognoza METEO. Cum va fi vremea până la finalul...
Gandul
Publicat 13.05.2024
Momente emoţionante la tribunal: un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut...
Adevărul
Publicat 13.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place....
CaTine
Publicat 14.05.2024
Cu ce se ocupă Adina Miuleasa de la Mireasa, sezonul 6. Fosta concurentă este...
spynews.ro
Publicat 13.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest...
Click.ro
Publicat 13.05.2024
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să...
Useit
Publicat 14.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
EXCLUSIV. Declaraţia prin care Vlad Pascu ar putea obţine o pedeapsă mai mică...
libertatea.ro
Publicat 13.05.2024
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele...
ZU
Publicat 14.05.2024
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Hello taste
Publicat 14.05.2024
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Deparinti
Publicat 13.05.2024
Situațiile în care un angajat poate cere salarii compensatorii când...
ziare.com
Publicat 13.05.2024
De ce Thalía continuă să o sune pe mama sa, care a decedat în urmă cu 13 ani....
Happy
Publicat 14.05.2024
Semințe și nuci care conțin zinc. Ce efecte pot avea asupra alimentației
Medicool
Publicat 13.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024