Alunecările de pământ distrug casele din Slănic Prahova (Video)
Alunecările de pământ distrug casele din Slănic Prahova! Din cauza ploilor şi infiltraţiilor care pătrund în exploatarea de sare, apa rezultată de acolo afectează pereţii şi podelele mai multor locuinţe care s-au crăpat. În unele cazuri, s-au făcut una cu pământul.
De Redactia Observator la 24.05.2019, 17:05Alunecările de pământ distrug casele din Slănic Prahova! Din cauza ploilor şi infiltraţiilor care pătrund în exploatarea de sare, apa rezultată de acolo afectează pereţii şi podelele mai multor locuinţe care s-au crăpat. În unele cazuri, s-au făcut una cu pământul. Situaţia este cunoscută şi de primarul localităţii care are o soluţie: strămutarea celor afectaţi.
După 30 de ani familia Dragomir s-a trezit că nu mai are un acoperiş deasupra capului.
Localnicii afectaţi de alunecări dau vina pe reprezentanţii Salinei
Trei camere ale locuinţei au fost puse la pământ. Totul din cauza alunecărilor de teren despre care oamenii spun că se datorează lucrărilor din mina Slănic.
Maria Dragomir, proprietară casă distrusă: De 8 ani, de 9 ani nu a mai venit nimeni să ne întrebe de sănătate. Noi am facut, noi ne-am gospodărit. Am făcut un şanţ acolo, ca să nu mai vie alunecările peste noi. Dar din iunie anul trecut, de când s-au terminat ploile alea mari, ne-am trezit că ni s-a lăsat casa
Situaţia nu este unică. Mulţi locuitori ai zonei se plâng că îşi văd munca de o viaţă distrusă.
Reclamaţiile oamenilor adresate conducerii salinei au rămas fără rezolvare.
Maria Dragomir, proprietară casă distrusă: Ne-am dus la Salină, am făcut demersuri acolo şi a zis că doar suntem vecini nu îi interesează şi pe ei. Am fost şi la Primărie şi ne-a zis că nu are cu ce să ne ajute
Primarul din Slănic le propune celor afectaţi să se mute
Într-un comunicat, conducerea exploatării de sare susţine că în zonă nu mai sunt efectuate lucrări încă din anul 1970, dar are totuşi o explicaţie pentru alunecările de teren: lipsa lucrărilor de preluare a apelor pluviale. Sunt totuşi voci care susţin că protejarea zăcământului de sare revine salinei.
Nelu Stegaru, proprietar teren afectat: De vreo doi ani fuge pământul, fug coteţele, fuge pământul, ce să zic? Uitaţi! Aici sunt foarte mari gropi. Pământul, asfaltul, totul se mişcă
Oamenii le reproşează reprezentanţilor Salinei că "ei extrag, fac miliarde, şi nu fac nimic pentru oraşul ăsta. Vin cu căştile în cap, se uită, fac nişte poze, pac, pac, şi pleacă".
Pentru cei ale căror case sunt în pericol să se dărâme primăria are o soluţie.
Remus Moraru, primar Slănic: Singura soluţie este strămutarea, în altă locaţie, mult mai sigură. Se pare că nu au fost de acord cu această strămutare pe considerente sentimentale
Până când localnicii şi conducerea salinei vor ajunge la o înţelegere, oamenii care refuză strămutarea riscă să se trezească fără case peste noapte.