Este anul pepenilor verzi, de Tinca, rivalul pepenilor de Dăbuleni
Cel puţin în județul Bihor, unde câmpurile sunt pline de pepeni copţi, zemoşi şi dulci. Iar producția este cu o treime mai mare faţă de cea de anul trecut. Cultivatorii se mândresc de calitatea fructelor lor, pe care le consideră net superioare celor de Dăbuleni.
De Redactia Observator la 16.07.2019, 17:12Cel puţin în județul Bihor, unde câmpurile sunt pline de pepeni copţi, zemoşi şi dulci. Iar producția este cu o treime mai mare faţă de cea de anul trecut. Cultivatorii se mândresc de calitatea fructelor lor, pe care le consideră net superioare celor de Dăbuleni.
Soiurile cultivate la Tinca concurează cu success celebrii pepeni de Dăbuleni. Sunt zemoşi, dulci, cu coajă subţire şi sâmburi puţini.
Ferencz Kondor - agricultor: În primul rand noi facem din dragoste, în al doilea rand pentru terenurile ce avem aicea care sunt aluviunile Crisului Negru. Din pepene verde ma duc pe 3 hibrizi....Faţă de alte zone noi avem productie foarte buna si mai buna decat anul trecut si sper ca si calitatea o sa fie mult mai buna.
De 15 ani, familia Kondor le asigură bihorenilor delicatesele verii. Roşii sau galbeni, pepenii de la Tinca sunt atent monitorizaţi, iar când sunetul confirmă ceea ce cultivatorul presupunea, roadele câmpului iau drumul magazinelor.
Pe plantaţia din Tinca pepenii cresc în mod organic, fără ierbicide sau îngrăşăminte periculoase. Producţia depinde de vremea de afară dar şi de răbdarea cultivatorului.
Ferencz Kondor - agricultor: Am intaziat putin cu 10 zile dar avem o vegetatie mai buna fata de anul trecut...pepenii sunt mai mari.
Pepenii de Tinca se vâd în pieţe cu 2 lei/kg. Dar pentru cei care au gustat o dată din delicatesă alt fruct nu mai există.
Localnic: Desi au fost ploi cam multe totusi are acumulat si un pic de zahar, e calitativ foarte bun.
În Bihor culturile de pepeni se întind pe aproape 400 de hectare. O bună parte din fructele de aici ajung în pieţele din Polonia şi Anglia.