Maghiarul care și-a însușit marca Asenie Boca, inculpat pentru un "tun" de 34 milioane de lei
Maghiarul care a înregistrat ca marcă proprie brandul Arsenie Boca este inculpat într-un dosar privind o fraudă de 34 milioane lei.
De Redactia Observator la 09.02.2018, 17:31Maghiarul care a înregistrat ca marcă proprie brandul Arsenie Boca este inculpat într-un dosar privind o fraudă de 34 milioane lei.
Potrivit ebihoreanul.ro, Alexandru Andor este cel care și-a arogat drepturile de proprietate intelectuală asupra numelui şi imaginii celui mai faimos călugăr ortodox, Arsenie Boca.
Arsenie Boca, marcă înregistrată
Astfel, în 2016, Andor Sandor, cetăţean ungar din Kecskemet, reprezentant al firmei Additional Worldwide Care Services SLT cu sediul în Anglia, a înregistrat numele şi imaginea părintelui Arsenie Boca ca brand la Oficiul European de Proprietate Intelectuală.
Ulterior, mai mulţi comercianţi de suveniruri care îşi desfăşoară activitatea în târgul de lângă Mănăstirea Prislop au primit notificări în care au fost anunţaţi că nu mai au dreptul să vândă produse imprimate cu numele şi imaginea lui Arsenie Boca.
Andor Sandor era de fapt Alexandru Andor, administrator peste mai multe firme din Oradea, care face obiectul unui dosar DIICOT, privind o fraudă de 34 de milioane de lei.
În dosar mai sunt inculpați soția acestuia, Teodora Andor, dar și un alt om de afaceri, Ovidiu Pop, administratorul unei firme de transport.
Fraudă de 34 de milioane de lei
Procurorii DIICOT Oradea au descoperit că, încă din 2010, Alexandru Sandor coordona împreună cu Ovidiu Pop o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani.
Din anchetă a reieşit că gruparea a acţionat prin metoda suveică, realizând serii de cumpărări şi vânzări între mai multe firme, pentru a se pierde urmele celor care datorau plata TVA către stat.
Pentru a încurca şi mai mult eventualele controale, actele societăţilor au fost distruse, iar firmele rebotezate şi cesionate altor persoane.
În total, DIICOT a inculpat 11 persoane şi 12 firme, pentru o pagubă de 34 milioane lei provocată bugetului de stat, adică aproape 8 milioane de euro, sumă cu care ANAF s-a şi constituit parte civilă.
La aceasta se adaugă şi peste 8 milioane de lei, bani pe care Andor i-a delapidat din firme, "plimbându-i" prin conturi personale şi făcându-i apoi dispăruţi, atât de bine încât procurorii au reuşit să-i pună sub sechestru doar un apartament şi un cont de câteva sute de lei.
Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, dar Curtea de Apel Oradea l-a restituit anchetatorilor toamna trecută deoarece rechizitoriul întocmit de fostul şef al DIICOT, Mitică Miu, este neclar, faptele fiind descrise prea alambicat pentru ca judecătorii să înţeleagă încrengătura de combinaţii financiare.