Antena Meniu Search
x

Pelerinaj impresionant la Prislop, la Sfântul Ardealului. Astăzi se împlinesc 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca. Povestea vieţii marelui duhovnic (VIDEO)

Zi mare pentru credincioşii din toată România. Astăzi este pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, de la mănăstirea Prislop, din Hunedoara.

Zi mare pentru credincioşii din toată România. Astăzi este pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, de la mănăstirea Prislop, din Hunedoara. Pelerinajul marchează 28 de ani de la trecerea duhovnicului în nefiinţă.

Mii de pelerini sunt aşteptaţi astăzi la Mănăstirea Prislop, unde este înmormântat Sfântul Ardealului. 

Dimineaţă, la mănăstire va avea loc o slujbă specială oficiată de mai mulţi ierarhi, după care va avea loc slujba de parastas la mormântul Părintelui Arsenie Boca. 

Pe acelaşi subiect

Demersuri de canonizare

O Comisie a Mitropoliei Ardealului condusă de Înaltpresfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, alături de alţi doi ierarhi: Preasfinţitul Daniil, Episcopul Daciei Felix şi Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei adună principalele dovezi ale sfinţeniei Părintelui Arsenie Boca care este considerat de mulţi ortodocşi, fie că e sau nu canonizat, un sfânt al zilelor noastre. 

Canonizarea unui sfânt cuprinde mai multe etape. După ce Comisia teologică mitropolitană specială care cercetează viaţa şi activitatea părintelui Arsenie Boca va finaliza cercetarea, concluziile vor fi prezentate mai marilor bisericii care iau decizia.

Cine a fost Aresenie Boca

Arsenie Boca a absolvit în 1929 liceul la Brad, ca şef de promoţie, iar apoi timp de patru ani Institutul Teologic din Sibiu. Este trimis apoi de către mitropolitul Bălan la Bucureşti să urmeze Institutul Belle - Arte, timp în care realizează grafica primelor patru volume ale „Filocaliei". 

În 1939 merge trei luni la Muntele Athos, iar 1940 primeşte numele de Arsenie. Doi ani mai târziu este hirotonit preot şi devine stareţ al Mănăstirii Sâmbăta de Sus. În 1944 a plecat la Chişinău, unde a stat un an şi a învăţat pictura bisericească şi poleitul icoanelor. 

În mai 1948 a fost arestat şi a fost acuzat că este legionar. Pe de altă parte, în 1947 a sprijinit organizarea, la Sâmbăta, a unei întâlniri a unor reprezentanţi ai tuturor forţelor anticomuniste. 

Părintele Arsenie Boca a vizitat Castelul de la Bran, unde a fost în nenumărate rânduri oaspetele principesei Ileana. După câteva luni a fost eliberat şi mutat la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, unde a şi fost numit stareţ. 

În 1951 a fost arestat din nou şi petrece nouă luni la Ocnele Mari şi la Canal. S-a întors apoi la Prislop, unde mai rămâne şapte ani, pentru că mănăstirea se desfiinţează, iar lui Arsenie Boca i se interzice să mai slujească. 

Ajunge la Bucureşti, unde este angajat ca pictor muncitor la Schitul Maicii Domnului. De altfel, mănăstirea a fost transformată în cămin de bătrâni şi s-a redeschis abia în 1976. 

Drumul lui Arsenie Boca ajunge apoi la Drăgănescu, unde va picta biserica, iar apoi la Mănăstirea Sinaia. 

În data de 28 noiembrie 1989, Arsenie Boca a plecat la Dumnezeu. A fost adus la mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat în 4 decembrie, în locul pe care chiar el îl alesese cu doi ani înainte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi cumpărat vreodată jucării second hand copilului dumneavoastră?
Observator » Evenimente » Pelerinaj impresionant la Prislop, la Sfântul Ardealului. Astăzi se împlinesc 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca. Povestea vieţii marelui duhovnic (VIDEO)