Antena LIVE

Curs valutar

Rețeta originală de mici. Cum se preparau mititeii acum 100 de ani

Rețeta originală de mici are deja o istorie de 100 de ani, dar cu începuturi neclare. Unii spun că mititeii ar fi apărut accidental.

De la 02.12.2017, 15:28
WhatsApp
Galerie (2)
Rețeta originală de mici era făcută din carne de vită Observator

Rețeta originală de mici are deja o istorie de 100 de ani, dar cu începuturi neclare. Unii spun că mititeii ar fi apărut accidental, când proprietarul restaurantului bucureștean ”La Iordache” ar fi rămas fără maţe de oaie pentru cârnaţi și a pus carnea direct pe gratar. Alţii spun că românii au ”împrumutat” rețeta de mici din Serbia.

Reţeta originală de mici nu seamănă aproape deloc cu cea de astăzi, după cum arată o scrisoare a unui bucătar al restaurantului bucureștean Carul cu Bere, din iunie 1920.

Carnea de mici în rețeta originală

Inițial, mititeii se făceau din carne de vită şi erau mai aromaţi şi cu un gust foarte puternic. Astfel, pentru prepararea micilor se folosea carnea de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea, spune bucătarul în scrisoare.

În cazul în care carnea era prea slabă, se adăuga seu de vacă sau de oaie, între 100 și 150 de grame pentru fiecare kilogram cântărit de carne. Se fierbea o zeamă din oase de vacă cu măduvă, 500 de grame de oase la fiecare kilogram de carne, care se lăsa la scăzut bine.

Condimente pentru mici în rețeta originală

La capitolul condiment, pentru fiecare kilogram de carne se puneau: 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt, 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt, 4 grame de enibahar pisat mărunt, 2 grame de coriandru pisat mărunt, 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt, 1 gram de anis stelat pisat mărunt, 8 grame de bicarbonat de sodiu, o linguriță de zeamă de lămâie, o lingură de untdelemn și o căpățână de usturoi.

Prepararea mititeilor

Se frământa carnea timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stingea cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase și toate celelalte condimente, în afară de usturoi, se adaugau treptat.

Amestecul se acoperea și se dădea la răcitor o zi și o noapte. Apoi se scotea și se lasă câteva ceasuri la dezmorțit. Se frământa 30 de minute cu restul de zeamă de oase dezmorțită. Ulterior, se făcea un mujdei din căpățâna de usturoi și se mai frământa amestecul timp de 15 minute.

Înainte de a fi puși pe grătar, micii mai erau lăsați timp de o oră, la uscat, iar apoi erau unşi cu untdelemn.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

condimente istorie mici reteta
Întrebarea zilei
Aveţi adăpost de protecţie civilă în blocul în care locuiţi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025