Autoritățile vor să scape mai repede de mașinile abandonate pe străzi
Parlamentarii au declarat război maşinilor abandonate! Astfel, au adoptat un proiect de lege care reduce la jumătate perioada necesară pentru ca un autoturism să fie declarat abandonat. În plus, acestea pot ajunge mult mai repede la casat. Iar cei care şi-au abandonat maşinile pe motiv că sunt înmatriculate în străinătate, deci sunt aproape intangibile, ar trebui să se gândească de două ori. Noua lege îi va ajuta şi în această privinţă pe edilii sătui să găsească rable părăsite la tot pasul.
De Andre Rotaru la 05.06.2020, 00:16- Mii de mașini sunt abandonate numai pe străzile din București.
- Autoritățile vor să reducă termenul în care pot scăpa de mașinile abandonate.
Până acum, maşinile nu puteau fi ridicate decât după un an de când au fost abandonate de proprietar. Iar dacă erau înmatriculate în străinătate, erau aproape imposibil de ridicat.
Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4: Procedurile de notificare erau extrem de complicate, aveau nevoie inclusiv de anunţuri în presă, notificări pe vehiculul respectiv, practic cel puţin şase luni erau consumate cu aceste măsuri.
Chiar şi aşa, în ultimii trei ani, aproape 3000 de maşini abandonate au fost ridicate dintr-un singur sector al Capitalei. Iar operaţiunea va continua.
Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: Am undeva la 1400 de maşini care sunt abandonate, care sunt în diferite etape ale acestui proces.
Noua lege reduce termenul de ridicare la doar șase luni şi simplifică procedura în cazul în care maşina este înmatriculată în străinătate. După expirarea acestui termen, şoferul maşinii este notificat şi dacă nu răspunde, autovehiculul este ridicat. Din momentul în care ajunge în zona de depozitare, proprietarul are la dispoziţie 10 zile să îşi revendice maşina.
Dacă proprietarul autovehicolului nu răspunde notificărilor venite din partea autorităților nici după ce mașina a fost ridicată, atunci aceasta trece în proprietatea autorităţilor locale. Este mai apoi fie scoasă la licitaţie sau vândută la fier vechi.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi trimis la Cotroceni pentru promulgare.