AVERTISMENTUL unui oficial BNR privind MĂSURILE anunţate de Dragnea şi Grindeanu
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat, duminică, la un post de televiziune, că i se pare dificil de atins un deficit de 3%, concomitent cu o creştere economică de 5,5% şi că măsurile propuse de noul Guvern vor pune presiune pe buget.
De Redactia Observator la 15.01.2017, 17:19Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat, duminică, la un post de televiziune, că i se pare dificil de atins un deficit de 3%, concomitent cu o creştere economică de 5,5% şi că măsurile propuse de noul Guvern vor pune presiune pe buget.
“Ele nu au cum să nu adauge probleme. Au fost crescut salariile profesorilor în decembrie, ale medicilor, cu câte 15%. Eu nu comentez, după părerea mea chiar sunt necesare. Numai de aici este un deficit de 0,35% din PIB (...) Au crescut salariile din administraţiile locale cu 20%, şi ele adaugă. Sunt măsuri de creştere a pensiilor. (...) Această faimoasă taxă pe stâlp va fi eliminată din 2017. Acciza la benzină va fi eliminată. TVA-ul redus de la 20 la 19%", a completat Croitoru, care susţine că toate aceste măsuri pun presiune pe buget.
În acest context, consilierul BNR susţine că vor fi adoptate alte măsuri mai puţin plăcute, iar unele dintre ele este eliminarea plafonului CAS şi CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu.
“Dacă va uitaţi la programul de guvernare printre rânduri puteţi înţelege că faptul că au fost prezentate nişte măsuri plăcute, nu înseamnă neapărat că nu pot fii şi măsuri care sunt mai puţin plăcute compensatorii”, a mai zis Croitoru.
Preşedinte Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu, că "nu va fi deloc uşor" ca Guvernul să vină cu un buget sustenabil, cu deficit de sub 3% din PIB şi cu respectarea tuturor angajamentelor, având în vedere măsurile deja luate.
Preşedintele a avertizat că este problema Guvernului să aibă soluţii pentru ca deficitul să rămână în limitele stabilite.
Programul de guvernare al PSD estimează că economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani, ritm mult mai mare decât cel anticipat de analiştii economici, pe baza creşterii salariilor bugetarilor, a creşterii investiţiilor publice şi a reducerii taxelor. În programul detaliat al PSD, partidul se angajează să respecte plafoanele valabile la nivelul Uniunii Europene, menţinând deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB până în 2020 şi datoria publică în limitele actuale.