Beneficiile dansului de la vârste fragede. Sfaturile specialiştilor
Sedentarismul este unul dintre factorii responsabili pentru aparitia obezitătii, afectiunilor cardiovasculare şi a tulburărilor metabolice.
De Redactia Observator la 21.08.2020, 13:58- Educația fizică se poate construi așadar și în pași de dans.
- Indiferent de vârstă dansul este cea mai bună variantă de mişcare pentru copii.
Iar bazele unui stil de viaţă sănătos se pun încă din primii ani de viață. Pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, exercițiile fizice sunt extrem de importante. Dezvotă musculatura, mobilitatea și pot îmbunătăți coordonarea mișcărior.
Iar dansul este una dintre cele mai eficiente, dar mai ales distractive metode de exerciţiu fizic pentru care pot opta părintii care vor ca cei mici să ducă o viaţă sănătoasă din toate punctele de vedere. Educația fizică se poate construi așadar și în pași de dans.
Indiferent de vârstă dansul este cea mai bună variantă de mişcare pentru copii.
Ioana Gogulescu, instructor de dans: Putem duce copiii la o activitate sportivă, chiar de la vârsta de trei anișori, astfel încât să învețe prin joacă să își coordoneze mișcările, să își coordoneze un pic musculatura. După care, în funcție de aptitudinile pe care noi le descoperim, încercăm să îi direcționăm către un anumit tip de sport, dans sau balet, că sunt total diferite.
Prin dans preşcolarii de până la patru ani învaţă ce înseamnă responsabilitatea, dar şi îndeplinirea sarcinilor. Aşa că instructorii îi învaţă scurte coregrafii prin care pun bazele viitorilor dansatori.
Ioana Gogulescu, instructor de dans: Gimnastica pentru corectarea posturii, exerciții pentru orientare în spațiu, orientarea în dans, deci cum se pot deplasa pe scenă, punctele dintr-o sală
pentru o postură corectă, asta se dorește mai ales la fetițe.
Și nu doar dezvoltarea fizică armonioasă este susținută și influențată prin dans, ci și cea emoțională. Sentimentul de apartenență și consolidarea unei relații de prietenie sunt importante pntru viitorul adult.
Eva, Alexandra și Anastasia sunt colege de grupă și... prietene, totodată. Au opt ani și au pășit prima dată în sala de dans când aveau doar cinci ani.
Miron Anastasia Maria: Poți să îți faci prieteni și să te distrezi, ne antrenăm cu doamna, ne învață mișcări noi, ne zice să facem de mai multe ori ca să ne iasă
Porojan Alexandra: La prima oră de dans am fost foarte fericită, la început ești emoționată, așa.. m-am distrat și am dansat
Indiferent dacă cel mic își dorește performanță sau dacă dansul reprezintă doar un hobby, consecvența este extrem de importantă.
Ioana Gogulescu, instructor de dans: Dacă apar absențe, goluri în prezența lor la curs, automat o luăm de la zero, sau de la un nivel mai jos și este foarte dificil, aceasta ar fi ea mai mare provocare a noasrtăși a părinților, să facem un program de studiu, astfel încât să nu aibă lacune.
În plus, antenamentele constante le dezvoltă celor mici şi spiritul competitiv.
Necșulescu Eva Alexandra: Când merg la concursuri mă simt emoționată și la sfârșit mă simt mai bine ca oricând pentru că am muncit mult și mă bucur de ce loc am primit, sau câte puncte am primit