Tunurile de zăpadă artificială, puse în funcțiune pe pârtiile din Braşov şi Harghita
A venit iarna, începe distracţia pe pârtii! Ar putea fi primul weekend din sezon pe schiuri sau măcar pe săniuţe. La munte, tunurile de zăpadă artificială au fost puse în funcţiune.
De Redactia Observator la 05.12.2019, 23:04A venit iarna, începe distracţia pe pârtii! Ar putea fi primul weekend din sezon pe schiuri sau măcar pe săniuţe. La munte, tunurile de zăpadă artificială au fost puse în funcţiune. Administratorii pârtiilor speră ca vremea să ţină cu ei, iar la sfârşit de săptămână să primească turişti.
Cum ajungi la înălţime, decorul e ca-ntr-o poveste de iarnă. Cu brazi ninşi, drumuri albe şi fum gros care iese pe de hornurile caselor. În Harghita Băi, a venit vremea şi pentru pregătirea pârtiilor.
14 tunuri de zăpadă artificială funcţionează la capacitate maximă, zi şi noapte
LASZLO ZSOLT, administrator pârtie: Vremea ţine cu noi şi avem şapte kilometri de pârtie care trebuie acoperite cu zăpadă.
Şapte pârtii trebuie să fie cât mai repede pregătite pentru iubitorii sporturilor de iarnă.
KRISTALY PETER, administrator pârtie: Sperăm, pe sfârşit de săptămână să reuşim să pregătim atâta zăpadă ca să le facem o supriză iubitorilor sporturilor de iarnă. Să vină măcar cu săniuţa, dacă nu o să se poată cu schiurile.
O fostă campioană la biatlon a încercat deja zăpada artificială.
EVA TOFALVI, fostă campioană la biatlon: Zăpada artificială, şi pentru că-i făcută în frig, automat este, pare haios ce zic, dar este uscată. Este o zăpadă uscată, asta înseamnă că se ţine mai bine împreună. De aia sunt şi îngheţate pârtiile. De aia e nevoie să ai schiuri bune.
KRISTALY PETER, administrator pârtie: Trebuie pusă ceară pe ele. Văzut dacă legăturile sunt reglate, bocancii se mai strâng. Să nu venim cu tocuri la munte, la 1400 de metri. E frumos, dar nu e sănătos.
Turiştii pot închiria de aici un echipament complet cu 40 de lei pe zi. Pentru cazare, preţurile pornesc de la 150 de lei pe noapte pentru o cameră dublă. În pensiuni, gazdele fac deja ultimele pregătiri.
În Poiana Braşov, în schimb, vremea dă peste cap planurile administratorilor de pârtii. Ba o zi caldă, ba una urece. Pe 24 de kilometri de pârtie se lucrează cu 29 de tunuri de zăpadă de ultimă generaţie.
DORIN DRĂGOI, administrator domeniul schiabil Poiana Brașov: Este cel mai eficient tun, în sensul că este mic consumator de energie. Este de productivitate mare. În momentul în care temperaturile scad poate da un debit de apă între 8 şi 12 litri pe secundă.
MARIAN VOICU, salvator montan: În primul rând, nu ai ce să faci cu echipamentul de schi acum. Doar echipament de drumeţie, parazăpezi, încălţări bune, bocanci, geci groase. E destul de frig şi trebuie să fie bine echipaţi.
Pentru condiţii de siguranţă pe pârtie, e nevoie de un strat consistent de zăpadă, dar şi centru de prim-ajutor, garduri de delimitare şi protecţii în jurul stâlpilor.