Calendar ortodox 30 noiembrie 2019. Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor
Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc, astăzi, pe Sfântul Andrei, sfântul considerat ocrotitorul şi creştinătorul românilor. Peste 700.000 de români poartă numele Sf. Andrei.
De Alin Tarnovschi la 30.11.2019, 10:31Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc, astăzi, pe Sfântul Andrei, sfântul considerat ocrotitorul şi creştinătorul românilor.
Peste 700.000 de români poartă numele Sf. Andrei, sub diferite forme.
Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc, pe 30 noiembrie.
Sfântul Andrei este cunoscut și drept 'cel dintâi chemat' (la apostolie). L-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă. A fost martor la minunile pe care Le-a săvârșit și s-a pătruns de învățăturile Lui.
Sfântul Andrei a suferit, alături de ceilalți apostoli, asistând la chinurile și umilințele la care L-au supus iudeii pe Mântuitor.
S-a încredințat, împreună cu ceilalți apostoli, că Iisus Hristos a înviat din morți. L-a văzut pe Domnul înviat și în prima zi, și după opt zile, și când El S-a arătat în Galileea și Le-a dat poruncă să predice Evanghelia printre toate neamurile pământești.
Calendar ortodox 30 noiembrie 2019. Sfântul Andrei
Sărbătoarea Sfântului Andrei se mai numeşte, la români, Ziua Lupului sau Gadinetul Şchiop.
În trecut, românii aveau numeroase superstiţii şi tradiţii de Sfântul Andrei.
Astfel, ei nu munceau în casă sau în curte pentru ca lupii să nu le atace vitele. Pericolul nu era numai pentru animale, ci şi pentru oamenii care îndrăzneau să plece la drum în această zi.
Femeile nu aveau voie să măture toată ziua, nu dădeau gunoiul afară, nu făceau curat în grajduri, nu se piptănau şi nu dădeau de pomană.
Semnificaţia numelui Sfântului Andrei
Numele Sf. Andrei este un nume românesc şi înseamnă bărbăţie, temerar, curajos, luptător.
Numele Andrei derivă de la substantivul de origine greacă 'andreia' care înseamnă curaj.
Numele, pătruns în latină - Andreas sau Andrea, şi chiar în ebraică, s-a răspândit rapid în lumea creştină datorită Sfântulu Apostol Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos.
O altă semnificaţie a numelui Andrei este al obiceiului 'făcutului de ursit' în noaptea dinaintea sărbătorii Sfântului Andrei.
Atunci, fetele îşi pun busuioc sub pernă şi speră să îşi viseze ursitul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și