Căminele de bătrâni din România, tot mai afectate de epidemia de coronavirus
Creşte bilanţul îmbolnăvirilor, dar şi al deceslor în căminele de bătrâni. O femeie de 91 de ani, cazată la un azil din Braşov, a murit în ambulanţă, chiar înainte de a ajunge la spital. Iar în Hunedoara, situaţia rămâne critică.
De Redactia Observator la 16.04.2020, 22:54- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Căminele de bătrâni, instituții vulnerabile în fața coronavirusului.
- Cele mai noi probleme au fost semnalate la cămine din Brașov și Orăștie.
Creşte bilanţul îmbolnăvirilor, dar şi al deceslor în căminele de bătrâni. O femeie de 91 de ani, cazată la un azil din Braşov, a murit în ambulanţă, chiar înainte de a ajunge la spital. Iar în Hunedoara, situaţia rămâne critică. După azilul din Orăştie, coronavirusul a ajuns şi într-un centru din Baia de Criş.
Din Centrul de îngrijire Dumbrava Minunată, din Braşov, ambulanţa a preluat o femeie de 91 de ani care a început să se simtă rău în urmă cu trei zile. Doar că până să ajungă la Spitalul de Boli Infecţioase, bătrâna a murit pe drum. După deces, s-au prelevat probe pentru coronavirus, iar rezultatul testului a fost pozitiv.
Virusul a fost adus în Centrul pentru bătrâni de o infirmieră care nu ştia că e infectată. În urma anchetei epidemiologice, şapte oameni au fost testaţi pozitiv. Trei angajaţi şi patru beneficiari. Centrul de îngrijire a intrat în carantină.
Anca Bâtiu, purtător de cuvânt DSP Brașov: Au rămas acolo autoizolaţi împreună cu medicul care supraveghează unitatea, colectivitatea. Există un schimb, o tură doi, care pentru moment este autoizolată la domiciliu.
O situaţie similară este şi în judeţul Hunedoara. Din cele 30 de persoane îngrijite la căminul pentru vârstnici din Orăştie, 23 au fost depistate cu COVID-19. La fel şi cinci dintre angajaţi.
Ovidiu Bălan, primar Orăştie: Avem internaţi la spitalul din Orăştie şapte persoane, şapte dintre beneficiarii centrului. De asemenea, tot la Orăştie sunt internate două persoane din personalul care are grijă, îngrijitori. La spitalul din Deva avem în momentul de faţă 15 persoane internate şi trei din rândul personalului.
Şi tot în Hunedoara, 14 teste pozitive au fost raportate în Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Baia de Criş. Este vorba despre 13 persoane instituţionalizate şi o asistentă.
Cecilia Birău, șefă DSP Hunedoara: Se internează toate persoanele pozitive la Spitalul de Urgenţă Judeţean Deva. Iar la Baia de Criş s-a realizat dezinfecţia şi instruirea personalului cu privire la realizarea triajului, atât pentru personal, cât şi pentru rezidenţi.
Trei bătrâni de la centrul din Baia de Criş au murit în ultimele zile, înainte de testare.