Situaţie revoltătoare într-o comună din Caraş-Severin. Localnicii nu au niciun mijloc de transport public (Video)
Situaţie revoltătoare într-o comună din Caraş-Severin. Localnicii de aici fac apel la autorităţi pentru reintroducerea unui mijloc de transport public.
De Redactia Observator la 10.04.2019, 11:02Situaţie revoltătoare într-o comună din Caraş-Severin. Localnicii de aici fac apel la autorităţi pentru reintroducerea unui mijloc de transport public. De mai bine de o lună, oamenii sunt practic rupţi de lume pentru că singurul microbuz care opera curse în zonă a fost implicat într-un accident şi nu mai poate fi reparat. Până la cel mai apropiat oraş, Oraviţa, sunt 22 de kilometri. Cei mai afectaţi sunt copiii de liceu, care cu greu mai pot ajunge la cursuri.
O situaţie absurdă în România europeană a secolului 21. Localnicii se plâng că copiii lor sunt practic condamnaţi acum la abandon şcolar. Până la liceul din Oraviţa sunt în total 22 de kilometri.
Mihaela Luminosu, părinte: Greu fără transport, trei kilometri pe jos se duc, trei kilometri vin, ploaie, vânt. De acolo iau alt transport, pe ce apucăm, cu cinci, zece lei.
Opt elevi din comuna Ciudanoviţa sunt în această situaţie.
Violeta Maghiar, director adjunct al Liceului Tehnologic Mihai Novac, Oraviţa: Naveta este cuvântul de ordine, pentru că majoritatea elevilor noştri sunt navetişti. O situaţie specială este pentru Ciudanoviţa, care până acum aproximativ o lună aveau un unic mijloc de transport prin care mergeau la domiciliu şi veneau spre şcoală. Din cauza unui accident care s-a produs acel microbuz a fost dezafectat total.
Profesorii înţeleg problema, dar spun că situaţia nu poate dura la nesfârşit, pentru că absenţa îndelungată îşi va pune amprenta.
Ionuţ Bogdan, directorul Liceului Tehnologic Mihai Novac, Oraviţa: Situaţia este cunoscută de ceva timp, am făcut şi o adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, se cunoaşte această situaţie şi aşteptăm să vedem cum se poate rezolva.
Liceul are în dotare şi un internat, însă mulţi dintre părinţi nu îşi permit să-şi ţină copiii acolo. Cazarea e gratuită, dar nu au cum să plătească suma de 280 de lei pentru cantină.
Nu doar elevii sunt afectaţi. Pentru mare parte dintre localnicii din comună microbuzul stricat era singurul mijloc de transport.
Autorităţile locale spun că au încercat să obţină un nou mijloc de transport, dar fără vreun rezultat până acum. Fostul operator vrea chiar să renunţe la traseul pe care îl câştigase prin licitaţie.