Cât este alocaţia pentru copii în 2025
În jur de 3,8 milioane de minori există în România, la momentul actual, iar aceştia sau părinţii acestora primesc diferite sume de bani, sub forma unor alocaţii, astfel încât sumele respective să ajute la creşterea copiilor sau să-i încurajeze pe aceştia să exceleze la învăţătură sau să nu abandoneze şcoala.
De Redactia Observator la 15.01.2025, 12:26- Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- USR a depus plângere împotriva lui Ciolacu, pentru "voturile date de PSD lui George Simion și Călin Gerogescu": "Toţi i-am dat"
Despre România se spune că are o populaţie îmbătrânită şi ar trebui încurajată natalitatea. Totuşi, măsurile luate de autorităţi nu par a fi totdeauna dintre cele mai potrivite. Deşi se acordă anumite ajutoare financiare minorile, sumele puse la bătaie sunt departe de a fi unele corespunzătoare, mai ales că ele nu ţin, de obicei, pasul cu inflaţia sau cu creşterile punctuale de preţuri.
În acest moment, în România sunt în jur de 3,8 milioane de minori, iar cei mai mulţi dintre aceştia sau părinţii lor primesc diferite sume de bani ca ajutoare, sume care pornesc de la 292 de lei, cât este alocaţia pentru creşterea unui minor care are mai mult de doi ani.
Cât este alocaţia pentru copii în 2025
Cum spuneam, în acest moment, statul acord un ajutor financiar de 292 de lei pentru creşterea unui minor care are mai mult de doi ani. Suma este mai mare, 719 lei, în cazul minorilor care au până în doi ani sau a minorilor cu handicap.
Valoarea alocaţiilor ar fi trebuit să crească de la 1 ianuarie 2025, cu aproximativ 10%, dar măsura a fost pusă, măcar pentru moment, în stand-by, din cauza situaţiei economice precare în care se află România.
Ce burse şcolare pot să primească elevii în 2025
Pe lângă alocaţiile respective, de 292 sau 719 lei, copiii din România care au depăşit o anumită vârstă s-ar putea încadra într-un scenariu care să le mai aducă ceva bani sub forma unei sau unor burse şcolare.
Vorbim despre bursa de excelenţă, bursa de merit, bursa de rezilienţă, bursa socială, bursa tehnologică sau bursa pentru mamele minore. Valoarea acestor burse diferă, însă, în general, vorbim despre sume cuprinse între 300 şi 3.700 de lei.
În principiu, se pot încasa 300 de lei în cazul burselor de rezilienţă, socială şi tehnologică, 450 de lei, în cazul bursei de merit, 700 lei, în cazul bursei pentru mamele minore, sau între 700 şi 3.700 de lei în cazul burselor de excelenţă.
Bursa de merit se acordă pentru rezultate foarte bune la învăţătură, bursa de excelenţă se acordă pentru rezultate foarte bune obţinute în special la competiţiile internaţionale, bursa socială se acordă elevilor care provin din medii de viaţă dificile sau care au diferite afecţiuni, bursa tehnologică se acordă elevilor care au rezultate foarte bune în învăţământul profesional, bursa de rezilienţă se acordă elevilor care au rezultate bune la învăţătură, raportat la media clasei, iar bursa pentru mame minore se acordă tinerelor care rămân însărcinate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, astfel încât acestea să fie încurajate să nu renunţe la şcoală.