Câte ouă poţi mânca pe zi sau pe săptămână. Creşte sau nu colesterolul când consumi multe ouă?
Românii sunt printre cei mai mari devoratori de ouă din lume, ei ajungând să consume, dintr-un motiv sau altul, sute de milioane de ouă în fiecare lună.
De Redactia Observator la 17.04.2024, 16:10- Specialiştii recomandă consumul de ouă, dar într-un ritm ponderat.
Un studiu realizat de mai mulţi specialişti arată că românii consumă, în medie, cel puţin 13 sau 14 ouă pe lună, iar media poate fi chiar mai mare dacă luăm în calcul că nu chiar orice persoană poate mânca, oricând doreşte, unul sau mai multe ouă.
Românii apelează des la consumul de ouă, din diferite motive, de la costul redus al unei mâncări bazate pe ouă şi până la dorinţa de a profita de avantajele pe care le oferă consumul de ouă.
Câte ouă poţi mânca pe zi
În ceea ce priveşte numărul de ouă pe care o persoană le poate mânca pe zi, părerile specialiştilor sunt, în general, împărţite. Totuşi, în mare măsură se merge pe ideea că o persoană normală poate consuma, fără probleme, două sau chiar trei ouă într-o zi.
Există însă multe cazuri de persoane care au anumite probleme de sănătate sau au colesterolul mărit şi atunci persoanelor respective li se recomandă să mănânce, în general, foarte puţine ouă sau poate chiar deloc.
Câte ouă se pot consuma pe săptămână
În general, consumul de ouă pe termen lung nu este recomandat. De obicei se propune efectuarea de pauze mici şi dese între momentele în care ne putem bucura de mâncăruri pe bază de ouă.
Pentru a evita orice problemă, în cazul în care nu aveţi deja probleme cu colesterolul, de exemplu, se recomandă consumul a cel mult cinci ouă pe săptămână.
Ouăle şi colesterolul
Conform sfatulmedicului.ro, un ouă conţine, în medie, circa 220 de miligrame de colesterol, fiind considerat unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol.
Din acest motiv nu se recomandă consumul constant de ouă pe termen lung, pentru că o asemenea acţiune poate duce la o creştere uriaşă a nivelului de colesterol din organism şi, în cele din urmă, la probleme grave de sănătate precum probleme ale ficatului sau chiar ateroscleroză.
De ce oul este considerat un aliment complet
În principiu, consumul ponderat de ouă poate avea efecte benefice asupra sănătăţii sau organismului. Spunem asta pentru că oul este considerat un aliment complet, el conţinând calciu, vitamine şi proteine.
De asemenea, la copii se recomandă chiar un consum de ouă ceva mai mare, decât media, pentru că aceştia au necesar de lipide mai mare, consumul de ouă ajutându-i pe cei mici în procesul de creştere şi dezvoltare fizică.
Câte ouă de prepeliţă poţi mânca pe zi sau pe săptămână
Consumul de ouă de prepeliţă este mai recomandat decât consumul de ouă de găină. Spunem asta pentru că, în mod normal, un ou de găină conţine mai puţine vitamine decât un ou de prepeliţă.
De asemenea, există informaţii care arată că lecitina din ouăle crude de prepeliţă ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, însă trebuie ştiut că ouăle crude de prepeliţă trebuie spălate înainte de a fi consumate.