Caz grav de malpraxis la Spitalul de Arși București. Dosar penal în cazul pacientei care a murit după ce i s-a făcut o transfuzie greşită
Un dosar penal a fost deschis joi, 14 iulie, în cazul femeii în vârstă de 68 de ani care a murit în luna iunie în urma unei transfuzii care a avut loc la Spitalul de Arşi din Capitală.
De Redactia Observator la 14.07.2016, 12:43Un dosar penal a fost deschis joi, 14 iulie, în cazul femeii în vârstă de 68 de ani care a murit în luna iunie în urma unei transfuzii care a avut loc la Spitalul de Arşi din Capitală.
Pacienta a fost internată pe data de 13 iunie 2016, când i s-a făcut transfuzia. A doua zi, a intrat în șoc posttransfuzional și nu a mai putut fi salvată, decesul survenind după o săptămână.
Între timp, managerul spitalului și-a dat demisia, cu o săptămână înainte ca mandatul lui să expire.
În urma acestui caz, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a efectuat un prim control la Spitalul de Arși pe data de 1 iulie, constatând că Unitatea de Transfuzii Sanguine (UTS) nu este autorizată și funcționează într-un spațiu impropriu. S-au aplicat amenzi: spitalul 20.000 de lei, iar asistenta și medicul de gardă considerați responsabili de transfuzia greșită au de plătit, împreună, o amendă de 1.600 de lei. Echipa care a efectuat controlul a dispus măsuri pentru intrarea în legalitate și a anunțat sesizarea Colegiului Medicilor.
La Colegiul Medicilor din București, de competența căruia este cazul, nu se știa nimic marți, 12 iulie. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Național al Medicilor, a declarat că a primit abia luni, 11 iulie, sesizarea DSP legată de incidentul de la Spitalul de Arși; urmează să o transmită Colegiului Medicilor București.
Sesizat de acest caz, Ministerul Sănătății a declarat: “ Cazul tragic al pacientei care a decedat în urma unei reacții severe posttransfuzionale a fost adus la cunoștința Ministerului Sănătății. Din informațiile pe care Ministerul Sănătății le deține în urma inspecțiilor din unitatea sanitară, determinarea greșită a grupei de sânge pare să fi fost rezultatul unei erori umane. În acest sens, singura autoritate cu atribuții legale de verificare este Colegiul Medicilor din România, care a fost sesizat de Direcția de Sănătate Publică București. Ministerul Sănătății transmite condoleanțe familiei pacientei”.
În ceea ce privește Unitatea de Transfuzii a Spitalului de Arși, care a funcționat fără autorizare peste un an de zile, Ministerul Sănătății consideră că suntem în fața unui flagrant malpraxis managerial. A primi mai multe cereri, referate, documentații de la medicii din spital și a nu acționa pentru remedierea situației și asigurarea unui act medical sigur atât pentru pacienți, cât și pentru doctori este de neimaginat.