Antena LIVE

Curs valutar

Caz halucinant în Bihor! Gabriel, un tânăr de 19 ani, a murit în chinuri groaznice după ce a fost sfârtecat cu o motocoasă, iar, după trei luni, criminalul este liber

Gabriel Cudi, un tânăr de 19 ani, a murit în chinuri groaznice după ce a fost sfârtecat cu o motocoasă, iar, după trei luni, bărbatul care l-a atacat e liber.

De la 08.11.2017, 17:39
WhatsApp
Galerie (3)

Gabriel Cudi, un tânăr de 19 ani, a murit în chinuri groaznice după ce a fost sfârtecat cu o motocoasă, iar, după trei luni, bărbatul care l-a atacat e liber.

Incidentul s-a petrecut pe 19 august, în grădina casei părinților tânărului, din localitatea Țețchea, din județul Bihor.

Sfârtecat cu motocoasa

Potrivit dosarului deschis în acest caz, în grădină se afla unchiul tânărului, Flaviu Roman, şi naşul acestuia de cununie, Vasile Oniţa, care fusese chemat de fratele tatălui tânărului să tăie iarba cu o motocoasă.

Pe acelaşi subiect

Vasile Oniţa nu era în relaţii bune cu părinţii lui Gabriel, Crăciun şi Mihaela Tuşe, iar când Crăciun Tușe l-a văzut în curtea sa, s-a enervat şi i-a cerut să plece, scrie ebihoreanul.ro.

Bărbaţii au început să se certe şi, în câteva minute, discuţiile au degenerat într-o altercaţie. Tuşe a luat un par, iar Oniţa a ridicat motocoasa pornită pentru a-l amenința pe vecinul său. La un moment dat, Onița s-a întors cu motocoasa în aer, iar băiatul de 19 ani, care era în apropiere, a ajuns în bătaia aparatului, care i-a sfârtecat pieptul şi o mână. Gabriel a apucat să se întoarcă şi să meargă doar câţiva paşi spre mama sa, care sosise la faţa locului şi striga disperată către vecin să se oprească, pentru că i-a tăiat copilul.

Familia a sunat imediat la 112 şi, pentru că li s-a spus că va fi trimis elicopterul SMURD, tânărul a fost dus spre terenul de sport, unde aparatul urma să aterizeze. Medicii au încercat din răsputeri să-l salveze pe Gabriel, dar degeaba. Deşi au făcut manevre de resuscitare timp de o oră, victima a murit din cauza hemoragiei enorme. "A suferit plăgi profunde tăiate în zona costală stângă hemitoracică superioară şi tăieturi în interiorul braţului stâng, decedând în convulsii şi chinuri cumplite", arată procurorii Parchetului Bihor.

Foto: Coechipierii de la secţia de karate a Clubului Sportiv Comunal Ţeţchea, la înmormântarea tânărului

Dosar cu bucluc

Inițial, Oniţa a fost reținut pentru 24 de ore, pentru omor, însă, a doua zi, el a fost eliberat din arest, după ce procurorul Bianca Vulcan a schimbat acuzația în ucidere din culpă, şi-a declinat competenţa şi a trimis dosarul la Parchetul Aleşd.

"Nu s-a putut dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că fapta a fost săvârşită cu intenţie... Din ce spun şi martorii, neobservând victima în spatele său, inculpatul s-a întors brusc cu coasa în funcţiune şi i-a provocat o plagă la nivelul pieptului şi al braţului drept", explica prim-procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Maria Cotrău, pe 20 august.

Însă, după câteva zile, procurorii din Aleşd au returnat dosarul procurorilor de la judeţ, după ce li s-a atras atenția că în caz ar fi vorba despre omor.

Pe 12 septembrie, sub semnătura procurorului general Aurel Mascaş, Parchetul Curţii a stabilit competenţa de instrumentare în favoarea Parchetului Bihor, pentru omor. Numai că cercetările nu s-au reluat imediat. Bianca Vulcan a întocmit un referat în care preciza că şi-a spus deja opinia, astfel că prim-procurorul Gheorghe Vidican a transferat, pe 5 octombrie, dosarul unui alt magistrat, Adrian Brişcan.

O lună mai târziu, pe 12 octombrie, Vasile Oniţa era deja în instanţă, cu propunere de arestare preventivă sub acuza de omor. În extrasul referatului de arestare, procurorul Brişcan dezvăluie şi motivul pentru care a decis schimbarea încadrării juridice: bărbatul a ridicat motocoasa cu motorul pornit spre tatăl băiatului, pe care l-a ameninţat prin accelerarea dispozitivului, chiar şi când căzuse la pământ.

Deşi Oniţa n-a vrut să-l ucidă pe tânăr, prin faptul că a folosit motocoasa ca pe o armă "cel puţin a prevăzut rezultatul faptei sale", "acceptând posibilitatea că putea leza şi eventual să curme viaţa persoanelor cu care se afla în conflict", ceea ce îi încadrează fapta la omor sub forma intenţiei indirecte.

Cu toate acestea, Tribunalul a respins argumentaţia, judecătorul Adrian Daniel Buz stabilind că materialul pe care procurorul îşi bazează acuzaţia de omor nu are suport.

Ca urmare, "în lipsa unor indicii temeinice" care să susţină acuzaţia de omor, judecătorul a exclus nu doar posibilitatea de a-l trimite pe Oniţa în spatele gratiilor, ci şi de a lua alte măsuri preventive, cum ar fi arestul la domiciliu ori controlul judiciar.

Atacată de Parchet, decizia a fost reanalizată pe 24 octombrie la Curtea de Apel, unde judecătorul Florin Filimon a avut o altă poziţie. El a admis contestaţia, dar nu şi propunerea de arestare, dispunând o altă măsură decât cea cerută de anchetatori, şi anume controlul judiciar pe 60 de zile. Suspectului i s-a impus să nu iasă din ţară, să nu ia legătura sub nicio formă şi să nu se apropie de rudele victimei ori de martori.

Agresorul lui Gabriel este liber

În tot acest timp, familia lui Gabriel îl văd zilnic pe Vasile Oniţa, care locuiește doar la câteva case distanţă.

"Ar fi trebuit să fie în arest. Omul acesta îmi râde în faţă, toată ziua se plimbă în faţa casei noastre", spune Mihaela Tuşe, potrivit ebihoreanul.ro.

Foto: Monumentul ridicat de familie, în memoria lui Gabriel, la stadionul din localitate

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

crimă dosar justiție omor
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024