Antena LIVE

Curs valutar

Ce presupune concesionarea parcului Izvor. Nicuşor Dan spune că propunerea va fi discutată, în ciuda protestelor mai multor ONG-uri

Concesionarea parcului Izvor naşte un val de nemulţumire în Bucureşti. Peste 20 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale i-au solicitat primarului general Nicuşor Dan să nu pună pe ordinea de zi această propunere, de teamă că Parcul Izvor va fi închis şi distrus. Primarul spune însă că posibiliatea concesiunii va fi discutată. 

De la 28.07.2022, 14:13
Parcul Izvor ar putea fi concesionat unei firme private Profimedia Images

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, dă asigurări că Parcul Izvor nu va fi închis, precizând că propunerea de concesionare avansată de o companie privată va fi discutată, dar decizia este "departe" de a fi luată.

"Doresc să-i asigur pe bucureşteni şi pe reprezentanţii ONG-urilor de mediu că Parcul Izvor nu va fi închis/distrus/desfiinţat, ci este vorba despre o propunere de valorificare a parcului din partea unei companii private, propunere care urmează să fie discutată. Decizia însă este departe de a fi luată. Mai mult, în cazul în care se va merge pe această variantă, a concesionării, vom solicita într-un cadru transparent mai multe proiecte din partea mediului privat. În anii precedenţi Primăria Capitalei organiza, pe bani foarte mulţi, târguri, festivaluri sau concerte, însă eu susţin că municipalitatea trebuie să-şi canalizeze fondurile către alte obiective de investiţii. Aceste evenimente publice trebuie organizate de operatori privaţi, eventual în parteneriat cu administraţia locală", a transmis Nicuşor Dan.

În opinia primarului general, trebuie analizate cu foarte mare atenţie toate posibilităţile de dezvoltare a Parcului Izvor. "Vorbim de un parc relativ nou unde un proiect eficient de modernizare şi administrare poate avea efecte benefice. Repet, suntem departe de a lua o decizie. Deocamdată, această propunere este în analiză", a punctat Nicuşor Dan.

El a menţionat că municipalitatea are în lucru, la direcţiile de specialitate, un regulament clar referitor la închirierea spaţiilor şi modul de utilizare a lor pentru astfel de evenimente.

Pe acelaşi subiect

Ce înseamnă concesiunea şi ce presupune concesionarea Parcului Izvor

Conform Legii nr. 219 din 25 noiembrie 1998, contractul de concesiune este contractul prin care una dintre părți, numită concendent, transmite pe o perioadă determinată celeilalte părți, numită concesionar, dreptul și obligația de exploatare a unui bun, a unei activități sau a unui serviciu public.

Concesionarea se face pentru o perioadă determinată, de cel mult 49 de ani. Durata concesiunii se stabileşte în funcţie de perioada de amortizare a investiţiilor ce urmează să fie realizate de către concesionar.

Concesionarul acţionează pe riscul şi pe răspunderea sa, dreptul şi obligaţia de exploatare a unui bun, a unei activităţi sau a unui serviciu public, în schimbul unei redevenţe. Redevenţa obţinută prin concesionare se face venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, după caz.

La expirarea termenului de concesiune concesionarul este obligat să restituie, în deplină proprietate, liber de orice sarcină, bunul concesionat, inclusiv investiţiile realizate.

În contractul de concesiune trebuie precizate, în mod distinct, categoriile de bunuri ce vor fi utilizate de concesionar în derularea concesiunii, respectiv:

Încetarea contractului de concesiune poate avea loc în următoarele situaţii:

ONG-uri: Concesionarea Parcului Izvor echivalează cu "restricţionarea accesului în parc"

Peste 20 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale i-au solicitat primarului general Nicuşor Dan să nu pună pe ordinea de zi a CGMB propunerea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor.

"Semnatarii susţin demersul Grupului de Iniţiativă Civică Parcul Izvor şi solicită ferm primarului general, Nicuşor Dan, să nu pună pe ordinea de zi propunerea venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor. Deşi documentul este transmis în atenţia Consiliului General, solicităm ca Primăria Municipiului Bucureşti, prin conducerea ei, şi Consiliul General nici măcar să nu ia în calcul acest document. Considerăm că acest document trebuie să rămână la nivel de dorinţă complet sfidătoare la adresa comunităţii locale a unei companii private. Dacă printr-o fatală eroare acest document ajunge în dezbaterea Consiliului General, solicităm consilierilor generali să se opună ferm acestei propuneri şi să reprezinte interesele comunităţii din Bucureşti", se arată în scrisoarea publică transmisă de 21 de grupuri civice şi ONG-uri. 

În opinia semnatarilor scrisorii, concesionarea echivalează cu "restricţionarea accesului în parc", în condiţiile în care prioritatea va fi profitul, nu interesul public.

"Festivalul Nostalgia a ţinut captiv jumătate de parc pentru mai bine de trei săptămâni şi a lăsat în urmă un spaţiu dezolant, care încă nu şi-a revenit. Rolul autorităţii publice este să protejeze puţinele spaţii verzi pe care acest oraş le are, nu să le pună la dispoziţia unor companii private pentru profit, în schimbul unor sume ridicol de mici care se întorc la municipalitate. Ne aşteptăm ca grija primarului pentru spaţiile verzi, manifestată prin revizuirea cu atenţie a fiecărui arbore înainte de a da aviz de toaletare să fie una consecventă şi să îl împiedice de la a da curs acestei propuneri absolut de neacceptat. Chiar simpla montare de elemente logistice necesare pentru toate activităţile înşirate în cererea de concesionare contravine ideii de parc", au explicat semnatarii scrisorii.

În opinia lor, este "cinică" preocuparea firmei de a include un "hub de dezvoltare a ONGurilor". "Ideea că un astfel de hub ar utiliza spaţiul public al bucureştenilor contravine principiilor fundamentale ale grupurilor de iniţiativă şi a organizaţiilor semnatare", au subliniat sursele citate.

Conform acestora, Bucureştiul este un oraş care are de suferit de pe urma congestiilor urbane, cu un nivel de poluare care depăşeşte deseori limitele admise şi cu spaţii verzi sub limita necesară pe cap de locuitor.

"Toate eforturile autorităţilor publice trebuie să fie îndreptate spre creşterea calităţii acestor spaţii şi spre extinderea lor. Deşi primarul general a promis comunităţii în campania electorală o centură verde sau finalizarea Registrului Verde (...), ne-am coborât standardele într-atât încât suntem în situaţia de a-i cere să nu transforme un parc public într-un spaţiu privat, destinat unui mall în aer liber. De asemenea, ştim că primarul general este într-o constantă căutare de fonduri pentru a suplimenta bugetul Capitalei. În opinia noastră, există limite evidente în ceea ce priveşte modul în care municipalitatea poate să facă asta. Iar concesionarea unui parc este dincolo de ce poate fi tolerabil", au adăugat semnatarii scrisorii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

parcul izvor nicusor dan concesiune
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024