Ceasuri rezistente la apa: ce e bine de stiut despre ceasul pe care-l iei cu tine in vacanta?
Pentru foarte multi, vacanta sau concediul de vara inseamna inot, scufundari, sporturi acvatice.
De Redactia Observator la 26.06.2020, 15:00Daca esti genul de persoana care nu vrea sa se desparta de accesoriul preferat, ceasuri barbati, nici la plaja sau pisicina, e important sa stii ce inseamna rezistenta la apa, cum sa utilizezi ceasul corespunzator si ce sa faci daca accidental ti-a intrat apa in el.
Rezistenta la apa sau “water resitant” este o functie care protejeaza mecanismul ceasului de umiditate si o indicatie care mentioneaza ca modelul de ceas poate fi folosit in apa. Aceasta inscriptie se afla pe cadranul sau capacul din spate al ceasului. Insa, mentiunea ATM (presiunea atmosferica) specifica tipul de activitati acvatice pe care le poti face. Rezistenta la apa este indicata cu ajutorul a trei unitati de masura: metri (m), bari (bar) sau atmosfere (atm). Valorile indicatoarelor nu se refera la adancimea de scufundare ci la presiunea exercitata in timpul testului de etanseitate. Adica, semnul WR de 50 m nu inseamna ca se poate cufunda ceasul la adancimea de 50 m, ci ca e capabil sa suporte tensiunea de 5 atmosfere (5 ATM).
Ceasuri barbati rezistente la apa marcate "water resistant", cu sau fara alte indicatii, trebuie sa respecte standardul NIHS 92-10 (corespunzator standardului international ISO 2281).
Ceasuri rezistente la apa: 5 ATM, 10 ATM, 100 ATM ce inseamna?
Asa cum am mentionat anterior, exista falsa presupunere ca valorile mentionate pe carcasa ceasului se refera la adancimea la care proprietarul ceasului se poate scufunda. Teoretic poate fi asa, mergand pe premiza ca persoana se scufunda intr-o apa lina, curata si la o temperatura constanta. In realitate insa, aceasta situatie este putin probabila, deoarece evaluarea ceasurilor se face in conditii ideale de laborator, astfel adancimea reala e mult mai mica.
Dar, poti sti in ce conditii optime sa folosesti aceste ceasuri rezistente la apa, bazandu-te pe standardul international ISO 22810 Orologie, care clasifica ceasurile in functie de nivelul de rezistenta dupa urmatoarele criterii:
-
Ceasuri rezistente la apa 3 ATM (30 m): Aceste modele de ceasuri rezistente la apa sunt proiectate pentru a rezista la contactul minim cu apa. Deci, un ceas 3ATM nu se va strica de la cateva picaturi de ploaie sau de la cativa stropi atunci cand te speli pe maini.
-
Ceasuri rezistente la apa 5 ATM (50 m): Sunt tipuri de ceasuri rezistente la apa de la dus de exemplu, insa nepotrivit pentru a inota cu el in mare sau piscina. Dar, este de preferat sa eviti contactul cu apa fierbinte sau sauna.
-
Ceasuri rezistente la apa 10 ATM (100 m): Sunt ceasuri rezistente la apa pe care le poti purta atunci cand practici sporturi acvatice de suprafata, inot, sarituri in apa de la platforma, surfing sau snorkeling.
-
Ceasuri rezistente la apa 20 ATM (200 m): Cu un ceas 20ATM poti practica fara probleme activitati acvatice si scufundari de suprafata.
-
Ceasuri rezistente la apa >30 ATM (>300 m): Aceste modele de ceasuri sunt special proiectate pentru scufundari profesionale.
Reguli de ingrijire a ceasurile rezistente la apa
In primul rand, tine cont ca rezistenta la apa nu este permanenta si ca aceasta trebuie mentinuta in timp. Garniturile isi pierd din proprietati odata cu folosirea ceasului de-a lungul timpului sau daca sunt expuse la factori de mediu necorespunzatori. De aceea, chiar daca vorbim de ceasuri barbati rezistente la apa, este indicat sa tii cont de anumite reguli de ingrijire:
-
Nu utiliza niciodata butoanele sau remontoarul ceasului sub apa. Chiar daca vorbim de ceasuri rezistente la apa, nu este permisa folosirea butoanelor sub apa. Dar, daca in mod accidental, apesi fara sa iti dai seama pe un buton, in timp ce mana este scufundata sub apa, scoate imediat ceasul de apa si lasa-l la uscat. In cazul remontoarelor cu filet este de asemenea foarte important ca acestea sa fie insurubate pana la capat.
-
Daca a intrat apa in interiorul ceasului, trebuie sa ajungi cat mai repede la service. Primul lucru care trebuie facut este ca ceasul sa fie curatat. Cu cat apa va sta mai mult in interior, cu atat creste riscul ca anumite componente ale mecanismului sa fie afectate iremediabil si sa fie necesara inlocuirea acestora.
-
Scoate ceasul inainte de a face baie. Chiar daca vorbim de un ceas rezistent la apa, substantele din produsele de ingrijire sau apa fierbinte pot grabi deterioarea mult mai rapida a materialelor sau mecanismelor.
-
Evita schimbarile bruste de temperatura. Pe langa presiunea produsa de impact, exista si riscul socului termic, ceea ce afecteaza rezistenta la apa a ceasului. O trecere brusca de la o temperatura la alta, in cazul in care diferenta este mai mare de 20 de grade Celsius, face ca rezistenta ceasului sa scada sub mentiunea trecuta pe carcasa ceasului. Adica, daca esti la plaja si stai mult la soare, vei simti cum carcasa ceasului se incinge si poate atinge cu usurinta temperaturi de 45-50 de grade, in timp ce apa marii nu depaste 23-24 de grade Celsius. Astfel, atunci cand intri cu ceasul incins de soare in apa, materialele din care acesta este realizat si garniturile de etansare se dilata si creeaza mici spatii prin care apa se poate infiltra.
-
Dupa contactul cu apa sarata a marii spala ceasul cu apa de la robinet si sapun pentru a preveni procesul de coroziune, si sa il uscati complet prin stergere cu o carpa uscata.
Daca vrei sa petreci o vacanta la mare plina de distractie, noi iti recomandam sa alegi un ceas de cel putin 20 ATM – sau rezistent la 200 de metri, de preferat cu remontoar cu filet. Pe WatchShop.ro vei gasi sute de modele de ceasuri rezistente la apa, perfect adaptate pentru vacanta la mare si practicarea sporturilor acvatice!
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și