Ceramica de Horezu, o tradiție moștenită din străbuni
Ceramica de Horezu nu moare. Pe vremuri erau sute de olari care îşi desfăşurau activitatea în oraşul din judeţul Vâlcea. Acum au mai rămas doar câteva familii care duc mai departe tradiţia învăţată din străbuni.
De Redactia Observator la 19.07.2019, 17:35Ceramica de Horezu nu moare. Pe vremuri erau sute de olari care îşi desfăşurau activitatea în oraşul din judeţul Vâlcea. Acum au mai rămas doar câteva familii care duc mai departe tradiţia învăţată din străbuni. Obiectele care ies din mâinile lor îi încântă pe turiştii veniţi din toată ţara, dar şi din străinătate.
Meșteșugul olăritului se moșteneşte din generație în generație. Aşa l-a învăţat şi Florin Frigură, nepotul unor vestiți meșteri populari ai zonei, Victor și Eufrosina Vicșoreanu.
Bărbatul a asigurat deja continuitatea tradiţiei învăţându-şi fetele să realizeze obiecte din ceramică.
Florin Frigură, meşter olar: Mulţi spuneau ce ceramică de Horezu sau ce... că de fapt e pământ gol. Venind la noi acasă, văzând cum se scoate pământul. Cum se lucrează şi-au dat seama şi câtă muncă e!
Andreea Frigură, fiica meşterului olar: Mi se pare o lume fascinantă pentru că poti face absolut orice din lut, doar trebuie să ştii să-l modelezi. Şi cu ajutorul părinţilor, asta am învăţat şi eu.
De altfel, ceramica de Horezu a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Ştefan Rachieru, ghid turistic: Dacă noi la ora actuală încercăm să trecem spre comercial şi trecem de la obiectele omologate de Unesco la un produs comercial, de furăm căciula.
Satul Olari, unde lucrează majoritatea meșterilor populari din zonă este vizitat anual de mii de turiști.
Georgeta Popa, meşter olar: După ce am dat spirala, urmează jirălitul cu gaiţa, e o bucată de lemn care are un ac. cu ea se face modelul. Culorile sunt naturale, sunt din pământ. Aceasta e culoarea albă, cu care se dă fondul. E un pământ pietros, pus apă, măcinat devine ca o smântănă.
Turist: Am venit pentru că stiu că asa ceva nu găsesti în altă parte. Modele de genul asta nu găsesti oriunde. Nici jos. Trebuie să vii sus.
Meşteşugarii care respectă tradiţia spun că deseori pierd teren în faţa celor care vând în Horezu, ceramică de toate felurile. Inclusiv din import.
Un simbol dominant în pictura vaselor de Horezu este cocoșul alături de alte figuri precum stelele, copacii, florile, peștii, soarele, spicul, pomul vieții sau coada de păun.