Comercianții chinezi prinși de pandemia de coronavirus în România, dezvăluiri tulburătoare
Afaceri chinezeşti pe pământ românesc. Sunt la mii de kilometri depărtare de cei dragi, îngrijoraţi şi, adesea, marginalizaţi. Dar vor să trăiască în România şi să-şi salveze afacerile, aflate pe marginea prăpastiei.
De Andre Rotaru la 25.05.2020, 23:55- Bai Bin, proprietarul unui restaurant, a supraviețuit grație livrărilor la domiciliu.
- Jin, comerciant într-un complex celebru, a rămas cu marfa pe stoc.
Câţiva dintre miile de chinezi stabiliţi la noi în ţară şi-au spus povestea din vremea coronavirusului, exclusiv pentru Observator.
Într-un mic restaurant din centrul Bucureştiului îl găsim pe Bai Bin. Este de 17 ani în România, iar în anul 2016 şi-a deschis propriul local cu specific chinezesc la noi în ţară.
De la începutul pandemiei, Bai Bin a ştiut că va trebui să o ia de la capăt şi să se adapteze unei noi realităţi.
Bai Bin, proprietar restaurant chinezesc: Au fost dificile aceste două luni, îţi dai seama. Ne-am obişnuit mai greu, dar pe urmă ne-am descurcat.
De la decretarea stării de urgenţă, niciun client nu a mai intrat, fizic, în local. Cu toate astea, sunetul venit de sub tejghea ne asigură că afacerea merge în continuare.
Bai Bin, proprietar restaurant chinezesc: Provocarea a fost a schimba tot sistemul de funcţionare la restaurant, dar acuma am băgat prioritate pentru livrare. Viitorul? Îți dai seama că nu mai pot să compar cu anul trecut, la vară, când lumea ieșea fără nicio grijă. Viitorul nu o să fie așa de bine, dar avem de așteptat.
La marginea Capitalei, într-un uriaş complex comercial, cunoscut pentru cantităţile mari de bunuri aduse din Asia, îl întâlnim pe Jin. De când e în România, Jin vinde haine.
N-a crezut niciodată că va trăi o asemenea criză. De două luni, de când a început pandemia, loviturile s-au ţinut lanţ în viaţa lui.
Are două fiice, rămase de cealaltă parte a globului, şi, în ultimele șase luni, au vorbit doar pe internet.
Jin, chinez stabilit în România: Vindem împreună cu soția. Și după Revelion a plecat acasă la părinți și până acuma nu s-a întors. E greu să vinzi singur. Asta este. Cred în viața mea. Se întamplă o dată cu coronavirusul. Nu mai vine altă dată.
Nici afacerea nu a mers mai bine. Complexul în care îşi vinde marfa a fost redeschis abia acum două zile. Fără clienţi timp de două luni, Jin a adunat pierderi importante. Nici măcar internetul nu l-a putut ajuta.
Jin, chinez stabilit în România: A fost foarte greu pentru noi din cauza faptului că am stat două luni aproape toate acasă. Activitatea e zero, este foarte greu. Majoritatea clientul meu este închisă. Noi lucrăm cu magazin mai mult, toate sunt închise. Avem mult stoc de marfă pentru primăvară şi am blocat toate.
Ion Badea, purtător de cuvânt complex comercial: Ei sunt obișnuiți să vândă foarte multă marfă. Din punct de vedere economic problemele au fost extrem de grave. Ei între ei și-au aplicat această supraveghere pentru a nu se infecta şi a nu propaga mai departe acest coronavirus.
Criza acestor mici afaceri se vede şi la nivel macroeconomic. Relaţiile comerciale dintre China şi ţara noastră erau evaluate, înaintea pandemiei, la aproximativ 20 de miliarde de dolari. Noile estimări, făcute de Camera de Comerţ româno-chineză, au scăzut la doar trei miliarde de dolari.