Copii sărmani, fără bani de acasă, cu ochii în lacrimi după ce au fost duși în excursie în Munții Apuseni
Bucurie fără margini pentru zece copii care provin din medii defavorizate. O femeie cu suflet mare le-a oferit prima vacanţa din viaţa lor în afara localităţilor unde locuiesc. Copiii au vizitat o peşteră din munţii Apuseni, s-au jucat şi au făcut drumeţii. Şi ne-au spus, cu ochii în lacrimi, ce a însemnat pentru ei experienţa.
De Dorin Gâldău la 29.06.2021, 18:41Mă simt foarte bine, am venit la munte şi îmi plac foarte mult activităţile pe care le fac, copiii pe care i-am cunoscut. Chiar îmi place la munte.
Andreea are nouă ani şi este elevă în clasa a treia. Este pentru prima oară când vede muntele. Dincolo de vacanţă, fetiţa a mai fost impresionantă de un lucru: are propria ei cameră.
Andreea: E fain, sunt mulţi copii, şi avem camerele noastre.
Reporter: Ai mai fost plecată într-o vacanţă până acum?
Andreea: Nu.
Copleşiţi de experienţa unică, copii abia îşi găsesc cuvintele. Sunt bucurii simple pentru mulţi, însă pentru ei este ceva deosebit.
Copil: Am explorat o peşteră, am fost într-o poiană, ne-am distrat, am făcut nişte jocuri.
Reporter: Ce ţi-a plăcut cel mai mult?
Copil: Când am vizitat peştera.
Un ghid experimentat le-a destăinuit copiilor secretele locului şi i-a învăţat lucruri interesante despre roci.
Calcarul, ca şi rocă, spre deosebire de alte roci este o rocă solubilă. Ştiţi ce înseamnă solubil? Înseamnă că apa o poate dizolva.
Însă, excursia este mai mult decât o ieşire în aerul curat al muntelui. Proiectul se adresează copiilor greu încercaţi de viaţă care nu au avut niciodată ocazia de a vedea altceva decât satul în care locuiesc.
Angela Drăghia, organizator excursie: Este un proiect care este dedicat în special copiilor care provin din familii cu o situaţie financiară precară. Am ales 10 copii din aceste familii, pe care i-am adus în Munţii Apuseni să explorăm natura, să ne bucurăm de momente frumoase.
Copiii nu au ieșit niciodată din satul lor
Când au aflat că urmează sa plece în prima vacanţă din viaţa lor, copiii s-au trezit cu noaptea-n cap, să fie siguri că sunt pregătiţi de plecare.
Angela Drăghia, organizator excursie: Au fost entuziasmaţi, s-au trezit de dimineaţa de la ora 6 şi şi-au făcut băgăjelul. Pentru ei a fost o noutate mai ales ca interacţionează cu alţi copii.
Marin Vârciu, primar Gârda de Sus: Ne bucurăm foarte mult pentru vizita acestor copii. E de apreciat iniţiativa celor care i-au scos pe acei copii din satul lor, care niciodată nu au ieşit să vadă o peşteră, altceva decât localitatea din care ei fac parte.
Angela Drăghia este organizatorul excursiei. Totul a început cu o simplă postare pe Facebook. Apelul ei a atras câţiva sponsori importanţi, care au ajutat la cazare şi transport.