Doi copii din Teleorman rămași în grija statului, după ce părinții au luat coronavirus
Doi copii din Teleorman au ajuns într-un centru de plasament după ce părinţii lor şi ceilalţi doi fraţi au fost testaţi pozitiv cu COVID-19. Rămaşi singuri, în grija unei asistente medicale, autorităţile au decis mutarea temporară a copiilor intr-unul dintre centrele din judeţ.
De Redactia Observator la 29.03.2020, 23:02Doi copii din Teleorman au ajuns într-un centru de plasament după ce părinţii lor şi ceilalţi doi fraţi au fost testaţi pozitiv cu COVID-19. Rămaşi singuri, în grija unei asistente medicale, autorităţile au decis mutarea temporară a copiilor într-unul dintre centrele din judeţ. Specialiștii, însă, trag un semnal de alarmă și explică faptul că o astfel de experiență este traumatizantă și poate avea urmări grave și în viitor pentru cei mici.
Viaţa unei familii din Zimnicea a luat o turnură dramatică în ultimele zile. Părinţii şi doi din cei patru copii ai lor au fost testaţi pozitiv cu COVID-19. Bolnavii au ajuns la Institutul Matei Balş din Bucureşti, iar cei doi fraţi care nu au virusul au rămas acasă în grija unei asistente maternale. Cum nu mai aveau nicio rudă, minorii au fost preluaţi de Protecţia Copilului.
IONEL CRISTESCU, PRESEDINTE CJ TELEORTMAN - I-am preluat în Centrul de Plasament. Fiind contacţi ai acelor persoane, angajaţii de la DGASPC se protejeaza, sunt imbracati in acele combinezoane, ochelari, masti, astfel incat sa nu existe o eventuala infectare cu coronavirus.
Cei doi copii vorbesc zilnic la telefon cu părinţii şi fraţii lor aflaţi în spital. Pentru moment sunt ţinuţi separat de ceilalţi minori din centru, până când şi a doua testare îi va confirma negativ. Este primul caz de acest gen din România în criza coronavirusului. Ordonanţele militare permit preluarea temporară a copiilor de stat în astfel de cazuri, dacă nu au rude care să-i poată îngriji.
In majoritatea marilor orașe din toată țara au fost pregătite camere speciale in astfel de centre. Aici vor ajunge copii care nu au alte rude care sa le aibă grijă. Vor sta aici în plasament temporar până când părinți vor ieși din spital sau din carantină.
Adrian Cuculis, avocat - Acest lucru se face simplu, daca ambii sunt de acord la asta pot lasa o declaratie, una notariala ar fi de preferat, ca in ipoteza in care se imbolnavesc cel putin cat sunt izolati cei de la DGASPC stabilesc plasamentul temporar la bunici sau alte rude, este esential un astfel de document
În Iaşi, de exemplu, au fost pregătite cinci centre de plasament unde minorii pot fi îngrijiţi.
Tiberiu Bantas, Purtator de cuvant DGASPC Iasi - Deocamdată este o mare problemă personalul care să aibă grijă de aceşti copii, dar şi în cea ce priveşte echipamentele de protecţie, chiar dacă am lansat licitaţii, din păcate nu avem aceste materiale de protecţie.
Trauma despărţirii de părinţi poate lăsa urme adânci în dezvoltarea celor mici, spun specialiştii.
Monica Dobrea, psiholog - Este traumatizant pentru ca acei copii sunt rupti dintr-odata de parinti, copilul nu stie care este starea lor, nu stie ce se va intampla, viitorul este incert, si atunci se gandeste ca va ramane singur de tot. E importanta abordarea de la centru, sa li se asigure psihoterapie, sa aiba contact permanent cu parintii,
Psihologii îi sfătuiesc pe părinţi să le explice din timp copiilor că ar putea fi despărţiţi o vreme.
În Italia, într-un sat din regiunea Toscana, două surori au rămas singure în carantină. Mama lor este internată după ce a fost depistată pozitiv iar bunica a murit răpusă de virus. Copiii ţin legătură prin videotelefon cu mama lor şi comunică de la fereastră cu zecile de oameni din oraş care s-au organizat şi au grijă de ei.