SPECIAL! Cum convingi copiii MOFTUROŞI să mănânce
Sunt copii care mănâncă tot ce le pui în farfurie, de te miri cum încape atât de mult într-un omuleţ atât de mic! Dar sunt şi puşti pentru care ai nevoie de o întreagă strategie ca să-i faci să mănânce ceva
De Redactia Observator la 18.08.2014, 20:33Sunt copii care mănâncă tot ce le pui în farfurie, de te miri cum încape atât de mult într-un omuleţ atât de mic! Dar sunt şi puşti pentru care ai nevoie de o întreagă strategie ca să-i faci să mănânce ceva
Marea problemă când vine vorba despre alimentaţia celor mici este să-i convingi să mănânce fructe şi legume. Dar, ca să mănânce cu plăcere, trebuie ca acestea să fie gătite cum trebuie.
"Copiii au un gust mult mai critic decât adulţii şi ei dacă reacţionează ciudat la brocolli, încearcă să nu îi mai dai brocolli, că poate nu gustul e cel care îl deranjează, ci textura. Brocolli, la un moment dat, este sfărămicios şi se poate îneca, nu îi place. Tot ce mănâncă un copil trebuie să fie uşor catifelat", spune Chef Florin Dumitrescu.
Există, însă, şi metode pentru a determina copiii să mănânce chiar şi legumele care nu prea le plac. Aveţi nevoie doar de un pic de imaginaţie.
"Sunt fel şi fel de ustensile cu care putem să creem un mic dejun în formă de Mickey Mouse cu doi ochişori, adică putem să facem extrem de multe lucruri care aceea mâncare să fie plăcută. Fetiţa mea, de exemplu, adoră să mănânce brocolli din cauză că mănâncă copăcei", a explicat Dorina Stamate, psiholog.
Esenţial este ca toate fructele şi legumele să fie cât mai puţin tratate. "Poţi să cumperi mâncare sănătoasă de la toate fermele bio, eco. Şi cel mai bine, du-te în piaţă şi cumpără de la un ţăran. Mai sunt pieţe în Bucureşti care încă au ţăranii lor, care aduc marfă de acasă de la ei, şi asta e cea mai bună soluţie", mai spune Florin Dumitrescu, jurat Hell's Kitchen.
Adevăratele probleme încep în clipa în care mofturile devin din ce în ce mai mari. "Copiii mofturoşi de principiu sau care nu mănâncă legume şi nu mănâncă fructe preferă altfel de alimente cum ar fi cele procesate sau foarte dens caloric tocmai pentru că aşa au fost obişnuiţi", a explicat Alexandru Aricescu, nutritionist.
Aşadar, ca să nu aveţi un copil care ignoră mâncarea sănătoasă şi preferă să mănânce pateuri, chipsuri sau dulciuri, e bine să-l obişnuiţi cu fructele şi legumele de la cea mai fragedă vârstă. Iar un copil obişnuit de mic să mănânce corect, va continua să facă asta toată viaţa.
Un lucru este cert: indiferent cât de mofturos este un copil sau cât de puţin vi se pare că mănâncă, există o grămadă de soluţii pentru a-l convinge să se alimenteze corect. Răbdare să aveţi.