Consumul de alcool şi tutun a crescut în timpul pandemiei de coronavirus
S-a umplut paharul de la atâta stat în casă. Consumul de alcool şi tutun a crescut în timpul pandemiei. Îngrijorarea i-a făcut pe mulţi români să piardă lupta cu viciile, să bea şi să fumeze mai mult.
De Redactia Observator la 13.05.2020, 00:00- Vânzările de bere au crescut cu 80% în România, în ultimele două luni.
- În Statele Unite s-a înregistrat o creștere a consumului de băuturi spirtoase.
Berea a fost în topul preferinţelor. Vânzările au crescut cu 80% în ultima perioadă.
Românii n-au mai putut ieşi la bere, aşă că au consumat-o acasă. Vânzările au explodat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe lista celor mai cumpărate băuturi au mai fost sangria şi vinul.
Bogdana Gheorghe, director firmă audit retail: Vârful creşterii berii cu 80% a fost înregistrat în cele două săptămâni anterioare Paștelui, la fel și pentru sangria cu 69% și pentru vin cu 39%. Creșterile depășesc practic vânzările pe care le-am înregistrat de Revelion anul acesta.
Românii au băut mai mult de supărare. Un studiu arată că doar 10% au fost fericiţi în această perioadă.
Marius Luican, manager firmă marketing research: 60% dintre ei spun că sunt extrem de nervoși. Statul ăsta în casă probabil nu le-a făcut foarte bine. 26% dintre ei se declară obosiţi, plictisiţi de toată situaţia.
Keren Rosner, psiholog: Gândurile şi îngrijorările legate de viitor au favorizat consumul de alcool. Ca formă de anestezie emoţională sau ca formă de a îţi distrage atenţia de la preocupările şi de la grijile cotidiene. Timpul liber a dat ocazia să se consume mai mult alcool. Faptul că era acasă şi nu era în mediul profesional, iarăşi a fost un factor care a influenţat consumul de alcool.
Consumul de alcool a crescut peste tot în lume, în ultimele două luni.
În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, vânzările la alcool în luna martie au crescut cu 22%. Experții spun că oamenii și-au făcut stocuri doar la gândul că vor sta mai mult în casă. Spre deosebire de români, în topul americanilor se află băuturile tari: gin, vodkă sau whisky. Abia apoi vinul şi berea.
În izolare, românii au şi fumat cu 25% mai mult. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că fumatul, dar şi alcoolul cresc riscul ca o persoană infectată să ajungă în stare critică.