Criză energetică fără precedent! Termocentrala Rovinari, oprită parțial după 50 de ani
Pentru prima dată în 50 de ani de existenţă, Termocentrala Rovinari a fost nevoită să oprească un grup energetic. Greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia a epuizat stocul de cărbune. Iar România a fost la un pas de o criză fără precedent pe piaţa energetică.
De Redactia Observator la 17.01.2019, 19:46- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Pentru prima dată în 50 de ani de existenţă, Termocentrala Rovinari a fost nevoită să oprească un grup energetic. Greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia a epuizat stocul de cărbune. Iar România a fost la un pas de o criză fără precedent pe piaţa energetică. După şase zile de proteste, liderii de sindicat au negociat astăzi direct cu ministrul Energiei. Nu au obţinut tot ce şi-au dorit. Cu toate acestea, minerii din şapte galerii au renunţat la grevă. Tensiunile din subteran ne pot costa pe toţi. Factura la curent ar putea fi mai scumpă, spun analiştii.
Liderii de sindicat ne-au trădat. Nu ne reprezintă! Vin cu un mesaj din partea a 7000 de mineri. Vreți să venim toți aici? Sun să vină toate autobuzele!
Minerii nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă au fost la un pas să intre în sediul Prefecturii Gorj. La aceeaşi masă cu ministrul Energiei, liderii de sindicat au acceptat o ofertă care tot nu îndeplineşte condiţiile cerute de angajaţi pentru a relua activitatea la Compexului Energetic Oltenia.
Muncitorii ar fi vrut o majorare salarială de 1600 de lei brut. Au primit 1000 de lei, primă de Paşte şi vouchere de vacanţă.
Minerii se vor întoarce în cariere
Dacă nu reuşim astăzi să reluăm activitatea, mi-e tare greu să spun ce se va întâmpla cu compania de aici încolo - Anton Anton, ministrul Energiei
Greva minerilor a început în urmă cu şase zile şi a golit stocurile de cărbune din depozitele de la Rovinari. Aici, unul din cele trei grupuri energetice a fost oprit la miezul nopţii.
Pentru a compensa, alte două grupuri au fost pornite la Işalniţa şi Turceni şi s-a pregătit pornirea şi celui de la Craiova. Însă şi aici, lignitul mai ajunge pentru cel mult două zile.
Mi s-a adus la cunostință ieri cu nepermisă și suspectă întarziere situația gravă de la Complexul Energetic Oltenia. Am cerut să îmi fie prezentată de urgență situația stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut - Viorica Dăncilă, premierul României
Sistarea activităţii poate avea efecte devastatoare
Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare furnizor de energie din România pe timp de iarnă. Asigură aproape 30 la sută din necesarul zilnic.
Pentru consumatorii casnici s-ar putea să nu vedem această creștere fenomenală imediat în factură. O vom vedea la anul. Dar o vom vedea imediat în prețul produselor pe care le vom cumpăra - Mihai Nicuţ, specilist analiză energetică
Preţul energiei importate în ultimele zile a fost cel mai mare din ultimii doi ani. Plătim de două ori mai mult faţă de Slovacia şi Cehia.