Cum îți poți face mai plăcut drumul spre lucru
Drumul spre serviciu și înapoi acasă ne răpește timp prețios, este printre principalii factori de stres și ne reduce productivitatea pentru întreaga zi. De ce este atât de neplăcut să faci zilnic naveta serviciu-acasă?
De Redactia Observator la 16.04.2019, 13:34Drumul spre serviciu și înapoi acasă ne răpește timp prețios, este printre principalii factori de stres și ne reduce productivitatea pentru întreaga zi. De ce este atât de neplăcut să faci zilnic naveta serviciu-acasă? Cei mai mulți oameni spun că este din cauză că simt că pierd degeaba timpul, stând în traficul infernal de la orele de vârf sau așteptând să vină autobuzul ori metroul. Puțini sunt cei norocoși să locuiască aproape de locul de muncă. În București, de exemplu, oamenii petrec în medie 45 de minute pentru a ajunge dimineața la serviciu, iar în condiții meteo nefavorabile sau la ore de vârf, situația arată și mai rău.
Există însă și metode prin care îți poți face mai plăcut drumul spre serviciu, astfel încât să nu mai simți că pierzi timpul și să te eliberezi de stresul traficului aglomerat.
Spune „nu” ambuteiajelor din trafic
Poate cel mai mare stres îl resimt cei care ajung la serviciu cu mașina personală. La orele dimineții, chiar și bulevardele largi se aglomerează, iar fiecare intersecție devine un test al nervilor pentru șoferi. Pe lângă aceste neajunsuri, mersul cu mașina nu îți garantează că vei ajunge mai repede la locul de muncă, ba dimpotrivă, întârzierile pot fi mai mari.
Pe de altă parte, adeseori nici transportul în comun nu pare a fi o soluție mai bună. Autobuzele rămân și ele blocate în trafic și, pe lângă asta, sunt pline până la refuz la orele de vârf. Cel mai avantajați sunt însă aceia care apelează la astfel de mijloace alternative de transport și pe care îi vedem zilnic strecurându-se cu ușurință prin trafic. Ei ajung mereu la timp la serviciu și nici nu mai depind de imprevizibilitatea traficului ori a orarului de mers al autobuzelor și tramvaielor.
Ascultă un podcast
Podcasturile au înlocuit, în ultima vreme, radioul și sunt o alternativă bună pentru cei care sunt interesați de anumite teme ori vor să asculte în căști un program bun. Există o multitudine de podcasturi, pe diverse subiecte, astfel încât poți să alegi unul care să se potrivească și cu starea ta de spirit. De exemplu, dacă ai o dimineață lentă, iar cafeaua nu și-a făcut încă efectul, un podcast interactiv s-ar putea să îți transfere o parte din energia moderatorilor.
Organizează-ți întreaga zi
Pentru că suntem mereu pe fugă, se întâmplă adeseori să uităm unele lucruri importante. De aceea, atunci când ai la dispoziție o oră doar pentru tine, poți profita de acest timp pentru a-ți pune gândurile în ordine și a-ți organiza întreaga zi. De exemplu, îți poți face un plan de atac pentru sarcinile de la serviciu sau îți poți face lista de cumpărături pentru supermarket. Indiferent care sunt prioritățile tale, să profiți de această perioadă pentru a te ocupa de lucrurile pe care ești nevoit să le treci adeseori cu vederea te va face să simți că ai fost productiv și că nu ai pierdut degeaba timpul.
Caută idei noi pentru proiecte
Cele mai bune idei ne vin atunci când suntem singuri cu gândurile noastre. Poate așa se explică de ce ne trec prin minte idei bune când suntem în duș, spre exemplu. Folosește la maximum timpul petrecut în drum spre serviciu pentru a-ți dezvolta creativitatea. O mică sesiune zilnică de brainstorming te poate ajuta să găsești o soluție ingenioasă pentru o problemă cu care te confrunți la serviciu sau te poate ajuta să pui în mișcare un proiect personal pe care îl tot amâni de ceva timp.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Flamingo Images