Antena LIVE

Curs valutar

Cum îți pregătești casa de iarnă. 4 lucruri pe care le poți face acum pentru a-ți reduce facturile

Pe timpul iernii, costurile cu plata facturilor pot fi duble, uneori chiar triple față de cele de pe timpul verii. Oricât ai vrea să faci economii, nu poți sa îți sacrifici confortul termic pe parcursul anotimpului rece.

De la 14.08.2019, 18:00
WhatsApp
Cum îți pregătești casa de iarnă. 4 lucruri pe care le poți face acum pentru a-ți reduce facturile Daria Shevtsova / Pexels

Pe timpul iernii, costurile cu plata facturilor pot fi duble, uneori chiar triple față de cele de pe timpul verii. Oricât ai vrea să faci economii, nu poți sa îți sacrifici confortul termic pe parcursul anotimpului rece. Din fericire, există câteva măsuri pe care le poți lua toamna aceasta, astfel încât iarna să fie mai suportabilă din punct de vedere financiar.

O investiție făcută la timp se va amortiza rapid și te poate ajuta să îți reduci facturile chiar și la jumătate, fără să faci compromisuri. Iată care sunt cele mai bune soluții practice pentru a-ți transforma locuința într-una eficientă termic:

Izolează termic la interior și exterior

Majoritatea blocurilor și caselor nu au o izolație termică eficientă și pierd căldură pe timpul iernii, motiv pentru care plătim mai mult la întreținere sau avem costuri mai mari cu încălzirea locuinței. O izolație termică bună îți poate reduce facturile cu până la 50%, procentul variind în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de izolație ales sau soluția de încălzire pe care o utilizezi. Dacă pentru cei care locuiesc la bloc izolația interioară a pereților este o soluție practică, ieftină și rapid de pus în practică, cei care stau la casă ar trebui să ia în calcul și opțiunea izolării exterioare, a acoperișului și chiar a podelei. 

Plătește doar atât cât consumi

Una dintre marile probleme de care se lovesc cei care locuiesc la bloc, mai ales, este imposibilitatea de a-și controla costurile cu încălzirea locuinței. Timpul petrecut la serviciu sau câteva zile în care suntem plecați de acasă nu sunt deduse din factura la întreținere și chiar dacă ai un repartitor care îți permite să oprești căldura când nu ești acasă, tot vei plăti cheltuielile comune de încălzire. 

În plus, marele dezavantaj al căldurii furnizate de regiile autonome locale este că nu vei avea căldură și apă caldă atunci când apar defecțiuni care sunt tot mai frecvente în ultimii ani și că nu poți controla momentul în care este pornită și oprită căldura. Din acest motiv, tot mai mulți proprietari de apartamente optează pentru unele dintre aceste centrale termice de calitate, care să le asigure confortul termic pe tot parcursul iernii. Atunci când ai centrală, ai garanția că plătești exact cât consumi, că ai căldură și apă caldă atunci când ai nevoie și nu mai depinzi de factori externi pentru a-ți asigura tot confortul de care ai nevoie. 

Economisește inteligent energia electrică

Costurile energiei electrice au tot crescut în ultimii ani, motiv pentru care orice proprietar de locuință ar trebui să ia în calcul înlocuirea becurilor clasice cu incandescență din casă cu unele eficiente energetic. Becurile economice sunt mai scumpe, e drept, însă au o durată de viață de până la 50.000 de ore și sunt mult mai eficiente, transformând în lumină 90% din energia electrică folosită. În cazul becurilor incandescente, 90% din energie se pierde, fiind transformată în căldură, și doar 10% este folosită pentru iluminat. O investiție în becuri economice este avantajoasă pe termen lung și se amortizează rapid, așa că este o soluție pe care orice proprietar ar trebui să o aibă în vedere. 

Verifică temeinic instalația sanitară 

Instalațiile sanitare vechi pot fi sursa a numeroase probleme în orice locuință. Dacă locuiești la bloc, o țeavă stricată poate însemna inundații atât în apartamentul tău, cât și la vecini. În plus, vei plăti pentru toată apa care se pierde printr-o instalație defectă. Înainte de iarnă, este bine să chemi un instalator care să verifice toată instalația sanitară din locuință și să înlocuiască țevile vechi sau garniturile uzate, astfel încât să te asiguri că nu vei avea nicio problemă pe parcursul anotimpului rece. 

Majoritatea caselor și apartamentelor au deja montate apometre, însă dacă te numeri printre cei care nu au recurs încă la această soluție de contorizare a apei utilizate, este bine să o pui în aplicare cât mai repede. Nu numai că vei plăti de acum încolo doar atât cât consumi, dar nu vei mai contribui financiar și la eventualele pierderi de apă de pe coloană. 

Sursă foto: Daria Shevtsova from Pexels

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

casa iarna pregatiri economii
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025