Curiosul caz al șoferului din Sinaia prins cu 1,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ce i-a ieșit la probele biologice
Un șofer din Sinaia se poate considera fie norocos, fie sănătos tun și cu un metabolism de invidiat. Oprit de polițiști pe străzile orașului, pe 15 noiembrie, bărbatul a picat complet la testul cu aparatul etilotest - prima "citire" a arătat că avea 1,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă că era beat criță și urma să se aleagă cu un dosar penal și o amendă consistentă, dacă nu chiar închisoare cu suspendare. Surpriza a venit de la spitalul în care i s-au recoltat problele biologice. Avea 0.00% alcool în sânge, deși fusese condus la unitatea medicală chiar de către polițiști, așa cum prevede legislația.
De Redactia Observator la 28.11.2022, 15:54- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind depistarea la volan, pe Drumul Național 1, Sinaia, a unui bărbat în vârstă de 36 de ani având o alcoolemie de 1,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar ulterior 0,00 g/l la analizele de sânge, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova este abilitat să comunice următoarele:
La data de 15 noiembrie a.c., în jurul orei 19.15, polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Sinaia, în timp ce desfășurau activități pe linie rutieră în oraș, au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din oraș.
Ulterior, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat 1,78 mg/l alcool pur în aerul expirat", a transmis IPJ Prahova.
După cum se procedează în astfel de cazuri, bărbatul a fost trimis la cel mai apropiat spital în vederea recoltării probelor biologice, probe necesare pentru a se stabili dacă a încălcat legea și intră sub incidența Codului Penal.
- Polițist din Cluj, filmat cum calcă pe cap un tânăr băut și pus pe scandal. Șefii agentului au demarat o...
- Incident bizar în sediul Poliţiei Alba. Un agent a deschis focul în timp ce îşi verifica arma
- Un fost poliţist din Vaslui, hoţ cu acte în regulă, a băgat benzină şi a fugit fără să plătească. Jefuise...
"Având în vedere faptul că rezultatul a fost mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, polițiștii au condus bărbatul în cauză la o unitate medicală unde, cu acordul acestuia, i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului.
La data de 22 noiembrie a.c., rezultatele analizelor probelor de sânge au indicat 0,00 g/l. Având în vedere aceste aspecte, dosarul în cauză a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, cu soluție procedurală", au precizat reprezentanții Poliției.
Cel mai probabil, aceștia au propus clasarea dosarului.
Ce spune Codul Penal
Codul Rutier prevede clar cum se procedează atunci când șoferii sunt prinși băuți la volan. Articolul 38 al OUG 195/2002 stipulează obligativitatea conducătorilor vehiculelor de a se supune testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a consumului de substanțe psihoactive.
Articolul 88 al aceleiași OUG menționează faptul că stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat se face prin mijloace tehnice certificate, doar de către agenți ai Poliției Rutiere. Mijlocul tehnic trebuie să fie omologat și verificat metrologic.
Articolul 193 reglementează următorii pași, odată ce șoferul este testat și se constată că valoarea concentrației de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițistul rutier sau cel de frontieră îl va însoți pe acesta până la cea mai apropiată instituție medicală autorizată, pentru recoltarea probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. Mai apoi, polițistul reține permisul de conducere și eliberează dovada înlocuitoare fără drept de circulație.
Dacă se depășește concentrația admisă, contravenția devine infracțiune. "Conducerea pe drumuri publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Aceleași condiții se aplică și în cazul persoanelor aflate sub influența substanțelor psihoactive", se arată în Codul Penal.