De ce se folosește usturoiul la uși și geamuri de Sfântul Andrei: "Este aliment sacru, cu dublu rol"
E zi de sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi. Îl celebrăm pe Sfântul Andrei, cel numit şi ocrotitorul României. Aproape 720.000 de români îi poartă numele. Sărbătoarea de astăzi vine şi cu o sumedenie de tradiţii şi superstiţii. Spre exemplu, se ung uşile cu usturoi pentru protecţie, iar fetele îşi pun busuoic sub pernă ca să-şi viseze ursitul.
De Angela Bertea la 30.11.2024, 16:59Aşa cum spune şi tradiţia, mulţi dintre credincioşi şi-au început ziua de Sfântul Andrei la biserică. Unii au participat la slujbă, în timp ce alţii au stat doar câteva clipe pentru a se ruga.
"E una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Importanţa acestei sărbători e dată de personalitatea sfântului Andrei, e cel care a început procesul de creştinare a României. Sărbătorim împărtăşindu-ne şi urând la mulţi ani celor care poartă numele", a spus Adrian Duțuc, preot la Biserica Sfântul Dumitru.
Am cunoscut şi două tinere în Suceava pe care ziua lor le-a prins la muncă. Se numesc amândouă Andreea. Sunt producătoare locale şi ies în fiecare sâmbătă cu produsele în piaţa volantă din oraş.
Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei
- Sfântul Andrei, prăznuit pe 30 noiembrie. Enoriaşii au pornit în marşul luminii la Galaţi şi s-au rugat pentru...
- Pentru a IV-a oară în acest an, solidaritatea salvează inimi de copii. Alți patru micuți au putut fi operați pe...
- Urări de Sfântul Andrei 2024. Mesaje şi felicitări de trimis pe 30 noiembrie
- 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei. Sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox
Sărbătoarea vine şi cu o serie de obiceiuri şi superstiţii. Spre exemplu, fetele îşi pot pune sub pernă busuioc pentru a-şi visa ursitul, iar cei care vor să ştie dacă anul următor vor fi bogaţi pot lasă grăul la încolţit până de anul nou. Şi usturoiul are o însemnătate aparte.
"Este aliment sacru, cu dublu rol, de antibiotic şi antidemonic. Se ung uşile, geamurile, gura sobei.
Se păstrează usturoiul de o fată curată şi feciorii din casă trebuie să încerce să-l fure", a spus Călin Bîrleanu, etnolog.
Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor şi este numit şi "Cel dintâi chemat". Sărbătoarea a fost însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc în anul 1995.