Dependenţa de alcool, boală cu consecinţe devastatoare
România are peste două milioane de persoane care consumă alcool în mod excesiv şi nicio clinică de stat specializată în dezalcoolizare. Lupta cu această boală se face doar prin campanii de informare. Cea mai mare din acest an a avut loc astăzi, în peste 100 de oraşe din întreaga ţară.
De Redactia Observator la 05.06.2019, 19:59România are peste două milioane de persoane care consumă alcool în mod excesiv şi nicio clinică de stat specializată în dezalcoolizare. Lupta cu această boală se face doar prin campanii de informare. Cea mai mare din acest an a avut loc astăzi, în peste 100 de oraşe din întreaga ţară. Printr-un test fulger românii pot afla dacă au o problemă cu consumul de alcool. Reporterii Observator au luat chestionarul şi l-au dus în mediul rural. Iată rezultatul.
5 minute şi multă sinceritate. De asta aveţi nevoie pentru a vedea dacă alcoolul reprezintă o problemă în viaţa dumneavostră. Astfel de testări au fost făcute astăzi în toată ţara, în cel mai mare proiect de prevenire a consumului excesiv de băuturi alcoolice, iniţiat de autorităţi.
Tot mai mulţi liceeni şi şcolari recunosc că beau constant alcool
Mircea Moraru, reprezentant ONG: Au fost mulţi tineri care au dat chestionarul, mulţi elevi chiar au recunoscut un comportament de consum care începe să fie riscant pentru sănătate
Mai exact, alcoolul devine o obişnuinţă pentru mulţi liceeni şi chiar şcolari.
Medicii atrag atenţia că alcoolul consumat la vârste fragede poate afecta dezvoltarea fizică şi intelectuală a tinerilor.
Dumitru Gârbăcea, terapeut consilier comportamental: Perioada de absolvire a celor 8 clase, se consumă alcool. La 8 clase, trebuie să fim realişti, conştienţi. Dacă ascundem gunoiul sub preş îi încurajăm să consume alcool
România este pe locul 9 în lume la consumul de alcool. Fiecare locuitor bea, în medie, 12,6 litri de alcool pur pe an. În timp ce media Uniunii Europene este de 9.8 litri.
Mircea Moraru, reprezentant ONG: Un punctaj de 27 reprezintă un consum de alcool care deja este foarte riscant pentru sănătate, extrem de nociv pentru sănătate
În România nu există niciun spital de stat specializat în tratarea persoanelor dependente. Pacienţii care au astfel de probleme ajung sa fie internaţi direct la psihiatrie, unde tratamentul RAR dă rezultate. O speranţă vine de la centrele private, care oferă gratuit consultanţă şi tratament.