Din toamnă se schimbă PROGRAMA ŞCOLARĂ! Ce vrea Ministerul Sănătăţii
Elevii sunt bulversaţi după atâtea schimbări! De data aceasta, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vrea ca din toamnă să fie obligatoriu o oră de educaţie sanitară, la toate clasele, o dată pe săptămână sau la două săptămâni
De Redactia Observator la 26.05.2015, 10:58Elevii sunt bulversaţi după atâtea schimbări! De data aceasta, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vrea ca din toamnă să fie obligatoriu o oră de educaţie sanitară, la toate clasele, o dată pe săptămână sau la două săptămâni
Astfel, vor fi prezentate noţiuni despre alimentaţia sănătoasă, prim ajutor, reguli de igienă şi consultul medical. Ideea nu este nouă, aceasta datând din mandatul lui Eugen Nicolăescu.
"A fost o discuţie şi în Parlament, dar am avut câteva discuţii cu domnul ministru Câmpeanu. Eu mă gândisem cel puţin ca un model al orelor de dirigenţie, cum era în perioada în care eu eram elev şi era o programă. Cred că exact pe acelaşi model pot să fie aceste ore de educaţie sanitară, de la clasa întâi până la ultima clasă de liceu. Aşa le gândim noi la Ministerul Sănătăţii, cu noţiuni generale, dar, în funcţie de categoria de vârstă, sunt noţiuni care vor fi predate de către medicul şcolar sau de către serviciile de ambulanţă şi diverşi specialişti, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educaţional al acestor ore. Cred că de anul şcolar viitor ar putea intra în aplicare. Eu aş vrea să fie oră distinctă, nu de dirigenţie. O oră pe săptămână, asta este propunerea. Trebuie să se ţină cont de programa şcolară şi de posibilitatea de a asigura spaţiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenţi care pot asigura trainingul şi pregătirea elevilor, şi cred că nu ar încurca absolut deloc programa şcolară", a declarat ministrul Sănătăţii.
Ministrul Nicolae Bănicioiu a mai spus că nu ar vrea că educaţia sanitară să fie disciplină opţională.
"Sunt foarte multe lucruri interesante de predat elevului. Nu aş vrea să fie opţionale. Lecţii interactive, plăcute. Cred că esenţial pentru fiecare dintre noi este să avem aceste noţiuni dobândite din perioada de educaţie. Este vorba de cursuri de creare de abilităţi şi chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentaţie sănătoasă pe care noi o tot clamăm şi nu avem nici timpul necesar să învăţăm copilul. Dacă aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creează şi obiceiuri sănătoase adultului tânăr. Plus că mai este şi un alt aspect, apoi, copiii, mai au şi potenţialul ridicat de a învăţa pe alţii. Noi propunem să fie ori obligatorie, săptămânal, dacă nu este posibil săptămânal, nici la două săptămâni nu este foarte puţin. La început, vor învăţa despre spălatul pe mâini, pe dinţi apoi venim cu noţiuni de prim ajutor, de alimentaţie sănătoasă, completăm apoi regulile de igienă, consultul medical, ce înseamnă consultul medical. Cunoaşterea sistemului sanitar, să ştii unde te duci, când te duci, cum te duci, drepturile şi obligaţiile pe care le au ca pacient", a adăugat Nicolae Bănicioiu.