DNA cere arest la domiciliu pentru Tiberiu Urdăreanu
Procurorii DNA au renunțat să mai ceară arestarea preventivă a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu
De Redactia Observator la 30.10.2015, 16:08Procurorii DNA au renunțat să mai ceară arestarea preventivă a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu și solicită vineri Tribunalului București arestarea la domiciliu, după ce acesta și-a recunoscut vinovăția.
"Inculpatul Tiberiu Urdăreanu, în declarația formulată la 29.10.2015, a recunoscut acuzația și a arătat că Nichita i-a dat de înțeles că lucrurile vor merge bine, că are un 'aranjament' cu acea firmă și că va fi mulțumit. Ulterior, a avut o discuție cu Mardarasevici la sediul UTI, acesta spunându-i că se ocupă el de bunul mers al contractului, în condițiile în care și UTI își va face treaba, că era o înțelegere cu primarul, Mardarasevici comunicându-i că 8-10% din valoarea contractului ar fi 'obligații' ale asocierii pentru buna derulare a contractului", se arată în referatul DNA trimis în instanță.
Procurorii cer, în schimb, arestarea preventivă a primarului suspendat de Iași, Gheorghe Nichita, care a negat faptele în timpul audierii la DNA.
În dosar, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune față de Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), și control judiciar față de Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI.
Iulius Mardarasevici și-a recunoscut și el vinovăția în fața procurorilor.
Potrivit DNA, în august 2013, în contextul implementării proiectului "Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași", care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI — IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.
Anchetatorii arată că, începând cu luna august 2013, Mardarasevici i-a remis lui Nichita următoarele foloase materiale: bani; reduceri de 30-40% din prețurile unor locuri de cazare la Hotel Marriot București, în perioada 2013-2015, în baza rezervărilor efectuate de SC IBC SRL (aproximativ 15.100 lei); plata în cursul anului 2014 a serviciilor de cazare la o vizită în China, de care au beneficiat Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri; beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014 pentru Nichita, în valoare de 20.000 lei.
De asemenea, în cursul anului 2013, Tiberiu Urdăreanu, președinte al Consiliului de Administrație al UTI Grup, la solicitarea lui Nichita, a acceptat să-i remită primarului, prin intermediul firmei IBC, 10% din valoarea contractului, adică suma de 6,9 milioane lei. Aceasta urma a fi dată în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta "contribuția" UTI, iar 20% reprezenta "contribuția" IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru Nichita.
Înțelegerea inițială a fost efectuată între Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) și Urdăreanu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită.