Galaţi, în pericol de inundaţie. Dunărea a depăşit cota de atenţie (Video)
Este alertă de inundaţii la Galaţi! După ploile torenţiale din ultimele zile, fluviul a crescut brusc şi a trecut de cota de atenţie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a cerut lucrătorilor de pe faleză să se pregătească pentru ce e mai rău.
De Redactia Observator la 12.06.2019, 16:44Este alertă de inundaţii la Galaţi! După ploile torenţiale din ultimele zile, fluviul a crescut brusc şi a trecut de cota de atenţie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a cerut lucrătorilor de pe faleză să se pregătească pentru ce e mai rău. Mai ales că toate deversările de pe dealuri se vor acumula, în continuare, în Dunăre. Timp de încă trei zile, fluviul este sub cod portocaliu de inundaţii.
Pompierii atrag atenţia că "trebuie să avem pregătiţi saci de nisip. În următoarele două zile, aşteptăm un vârf de viitură. De asemenea, trebuie să existe folie pentru intrări, pentru uşi".
Pe marginea Dunării, gălăţenii privesc îngroziţi cum apa creşte îngrijorător de la o zi la alta. Staţia de aşteptare la trecerea fluviului spre Tulcea este deja sub ape.
Eugen Chiriţă, ISU Galaţi: Azi-dimineaţă s-a atins cota de 572 de centimetri, cu plus 12 centimetri peste cota de atenţie. Aşteptăm un vârf de viitură în următoarele două zile. Suntem pregătiţi, monitorizăm creşterile fluviului Dunărea
Fluviul a adus la mal crengi uscate şi gunoaie adunate de viituri. Cu lopeţi, lucrătorii de la Trecere Bac le adună necontenit.
Grigore Crăciun, şef flotă Trecere Bac: În momentul în care Dunărea creşte, noi ducem pasarelele, le ridicăm cu ponton cu tot la apă mare. Ca să nu treacă maşinile prin apă. Circulăm în condiţii normale, fără pericol, fără nimic
Restaurantele şi terasele din zonă sunt închise în aceste zile după ce au fost inundate.
Sorin Pavel, patron restaurant: Asta e cu apa, când eşti pe malul apei, îţi asumi. Vine apa, pleacă. După care revenim la normal şi ne aşteptăm clienţii
La Galaţi, Dunărea a atins pragul istoric de 687 de centimetri acum 9 ani. Atunci s-a luat în calcul evacuarea a zeci de oameni dintr-un cartier al oraşului. Din fericire, nu a fost cazul.
Într-un final, fluviul a fost ţinut sub control cu ajutorul digurilor supraînălţate cu saci umpluţi cu nisip.