Video Ce sunt burece şi cum se prepară. Pot oricând înlocui o delicatesă a italienilor
Tradiţiile s-au păstrat vii în Valea Bârgăului din judeţul Bistriţa! Lenuţa are un punct gastronomic local în sat, iar acum că vin sărbătorile, comenzile curg pe bandă rulantă. Produsul care a consacrat-o se numeşte burece, iar cererea este uriaşă. Burecele sunt pastele tradiţionale, făcute cu ouă bio şi făină de la moară şi pot oricând înlocui spaghetele italienilor. Iar pentru că treaba bună se face în echipă, Lenuţa a adunat femeile din sat la o clacă.
Claca, acest obicei ancestral se păstrează încă pe Valea Bârgăului. Drept dovadă că, în Munţii Bistriţei, încă, oamenii mai sunt oameni şi dau dovadă de omenie. Din dorinţa de a păstra tradiţia vie, doamna Lenuţa a chemat femeile din sat la o adunare tradiţională.
"Noi în seara asta am vrut să readucem la viaţă un moment care se numeşte clacă. Adică, să lucrăm fără bani. O să facem o clacă de făcut burece. Burecea e un ingredient, un produs pe care îl folosim în mod constant la noi", spune Lenuţa.
Lenuţa are un punct gastronomic în sat şi pentru că vin sărbătorile, cererea de burece este uriaşă.
"Turta de burece, care se face un aluat, trebuie să fie destul de vârtos. Se întinde o foiţă subţire, se taie nişte pătrăţele mici, după care se împăture burecea", explică una dintre bucătărese
- Un tânăr din Dolj a transformat o casă veche de un secol într-un muzeu unic în zonă. A adunat peste 300 de...
- 29 martie, Sfântul Mucenic Marcu. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 29-30 martie. Ce nu trebuie să ratezi
- 29 martie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Eclipsă parţială de Soare pe 29 martie 2025. De unde se poate vedea
"Le răsucim, fiecare părticică tăiată din foaie, se strânge de urechi. Ele se răsucesc, se lipesc bine pe colţuri, pentru a fi lipite şi ele îşi păstrează forma. De face supă, ciorbă ţărănească de burece", spune o altă bucătăreasă.
Deşi nu au conservanţi, aceste paste tradiţionale se păstrează la fel de bine ca cele din comerţ. Şi în plus vin cu cel mai mare avantaj - sunt bio!
Şi după muncă multă, oamenii sărbătoresc aşa cum ştiu ei mai bine, cu ţuică şi muzică bună.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰