Ebola: seamănă cu o răceală dar ucide fără milă. Iată simptomele şi cum să te fereşti
Ebola este un virus care a apărut pentru prima dată în 1976 în Zair și Sudan. Are cea mai mare rată de mortalitate, de până la 90%.
De Redactia Observator la 03.08.2014, 10:56- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
Ebola este un virus care a apărut pentru prima dată în 1976 în Zair și Sudan. Are cea mai mare rată de mortalitate, de până la 90%. Grav este faptul că boala poate fi confundată, la început, cu o simplă răceală. De asemenea, se transmite foarte repede.
Astfel, perioada de incubație este de 5-10 zile. De cele mai multe ori simptomele apar brusc şi includ febră mare, dureri de cap, gât inflamat, greaţă, ameţeli sau slăbiciune severă.
Când boala avansează apar simptome severe cum ar fi sângerare din ochi, urechi și nas, sângerare din gură și rect, depresie, inflamația ochilor, umflarea genitală, creșterea senzației de durere în piept, erupții cutanate pe tot corpul, convulsii, comă și delir.
Partea cea mai rea este că nu există nici un tratament cunoscut pentru această boală. În general persoanele infectate cu acest virus primesc ingrijire intensivă pentru ameliorarea stării dar nu există şanse de vindecare. Pentru problemele de sângerare se fac transfuzii de trombocite sau de sânge.
Boala se transmite de la om la animal şi de la om la om prin prin contactul cu fluide corporale infectate sau prin ace infectate din spitale. Mai nou, cercetătorii au descoperit că boala se poate transmite şi prin intermediul aerului, fără contact direct.
Africa este ameninţată de Ebola, care se răspândeşte cu repreziciune. Grav este faptul că virusul ameninţă şi Europa. Bilanţul epidemiei de febră hemoragică în Africa de Vest a ajuns la peste 1.300 de cazuri şi 729 de morţi, dintre care 57 în patru zile, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).