Echipamente medicale periculoase, descoperite la spitalul Elias din Bucureşti
Un nou scandal în Sănătate. După dezinfectanţii diluaţi, se descoperă şi materiale medicale periculoase, care pot provoca bolnavilor infecţii grave. Ancheta inspectorilor sanitari vizează spitalul Elias din Bucureşti, care ar fi primit echipamente de proastă calitate
De Redactia Observator la 11.04.2019, 21:32Un nou scandal în Sănătate. După dezinfectanţii diluaţi, se descoperă şi materiale medicale periculoase, care pot provoca bolnavilor infecţii grave. Ancheta inspectorilor sanitari vizează spitalul Elias din Bucureşti, care ar fi primit echipamente de proastă calitate: ciorapi chirurgicali mult prea mici sau prea strâmţi, etichete fără termen de expirare sau benzi adezive care nu se lipesc. Materialele au fost furnizate de o firmă specializată în... panouri solare şi fotovoltaice.
Înarmat cu o ruletă, şeful secţiei de Ortopedie de la spitalul Elias demonstrează cu ce materiale medicale este nevoit să intre zi de zi în sala de operaţie.
Practic, ciorapii ortopedici nu se pot folosi: unii sunt prea strâmţi, alţii prea scurţi. Şi toţi sunt fără etichete care să garanteze că produsele sunt sterile.
Şi mai grav, benzile pentru sigilarea ciorapilor puteau provoca pacienţilor infecţii.
Riscul era de contaminare a plăgii, de infecţie - dr. Silvius Ioan Negoiță, purtător de cuvânt al Spitalului Elias
Materialele medicale au fost furnizate spitalului de Romsir-Impex SRL Balș, o firmă specializată în panouri solare şi fotovoltaice. Compania a câştigat licitaţia pentru că a cerut preţul cel mai mic. Reprezentanţii firmei susţin că au trimis mostre pentru verificare spitalului.
"Din păcate, furnizorul nostru, o companie din Turcia a căror produse sunt destinate majoritar exportului în Europa și în alte țări din lume, nu a înțeles corect solicitarea și a realizat produsele la dimensiuni mai mici. Am propus remedierea situației. Spitalul a propus în schimb rezilierea acordului"
Şeful secţiei de otopedie a demarat chiar o anchetă internă, pe secţia unde erau folosite aceste consumabile sanitare, pentru a fi sigur că biaţa niciunui pacient nu a fost pusă în pericol.
O anchetă a deschis şi Ministerul Sănătăţii. În urmă cu o lună, cea mai mare firmă care distribuie dezinfectabţi în spitale, după falimentul Hexifarma, a fost acuzată că a distribuit dezinfectanţi neconformi în 50 de spitale din ţară.