Exemplu de calcul al pensiei în 2025
Aproape cinci milioane de români sunt pensionari, iar multora dintre ei le este greu să ţină pasul cu modul autorităţilor de a calcula pensia pe care aceştia o au de încasat.
De Redactia Observator la 24.01.2025, 14:33După cum se ştie, România are o populaţie îmbătrânită, iar numărul pensionarilor este mare, în raport cu numărul celor care contribuie la buget pentru a asigura plata pensiilor.
Acesta este şi unul dintre motivele pentru care autorităţile au decis să amâne majorarea pensiilor la începutul acestui an, urmând ca, probabil, majorarea pensiilor să se facă abia din toamnă, cel mai devreme.
Asta înseamnă că, în mare măsură, cifrele nu s-au modificat faţă de anul trecut, nici măcar atunci când vorbim despre coeficienţii luaţi în calcul pentru a stabili cuantumul unei pensii.
Exemplu de calcul al pensiei în 2025
Conform celor de la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, respectiv cpmb.ro, calcularea unei pensii se face luând în calcul o mulţime de coeficienţi. Vorbim, de la caz la caz, de punctajul mediu anual, punctajul anual, punctajul lunar, punctajul lunar pentru perioadele asimilate, punctajul lunar pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate şi o eventuală majorare a punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale.
Sursa amintită precizează şi modul în care poate fi aflat fiecare punctaj în parte. De exemplu, într-un final, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Totuşi, pentru a afla punctajul mediu anual se face împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar asigurat) la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă.
Mai departe, putem avea punctajul lunar pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate:
▪ 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;
▪ 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;
▪ 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.
Nu în ultimul rând putem vorbi şi despre majorarea punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale:
▪ cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;
▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;
▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.
Conform ziarulunirea.ro, pentru un salariu brut de 5.000 lei, punctajul anual este de 0,73648. Pentru a stabili valoarea pensiei se adună punctajele anuale pentru toți anii de muncă, iar suma se înmulțește cu valoarea punctului de referință (VPR), stabilită la 81 de lei pentru 2024.
Dacă pensionarul cu un salariu brut de 5.000 de lei, ar fi avut 35 de ani de muncă calculul ar fi următorul: 0,73648 (Punctajul anual) x 35 (Numărul de ani de vechime)+0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani) +0,75 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 30 de ani). Vor rezulta un număr de 32,0268 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 2.594 lei.