Experiment: Cum afectează poluarea plămânii. 23.000 de români mor anual din această cauză
Capitala se sufocă pe zi ce trece. La numai o lună după ce au fost montaţi în Piaţa Victoriei, plămânii artificiali s-au înnegrit din cauza aerului toxic pe care îl respirăm. Scopul experimentului a fost acela de a arăta autorităţilor nivelul real al poluării din Bucureşti.
De Adrian Lupușor la 27.04.2021, 20:49În urmă cu o lună, în Piața Victoriei au fost montați plămâni uriași, care simulează respirația umană. Astăzi s-a făcut "radiografia", iar efectele dezastruoase ale poluării se văd cu ochiul liber.
La scurt timp de la instalarea lor, iată că plămânii artificiali s-au înnegrit, din cauza aerului toxic, după cum ne arată și acest barometru. Ca să ne facem o idee, la fel sau poate chiar mai rău ar arăta și plămânii noștri, dacă am fi expuși 24 din 24 la poluarea masivă din Capitală.
Ce înseamnă pentru o persoană să se expună zilnic la un astfel de nivel de poluare?
Florin Mihălţan, pneumolog: Factorul poluant după tabagism este al doilea factor cauzal sau de risc pentru toate bolile respiratorii.
Bucureştenii spun că ştiu ce aer respiră zilnic, dar nu au de ales.
- Este poluat, se ştie de mult
- Nu mai ştim să respirăm, nu mai ştii, să trăim.
- Autorităţile fac mai nimic
-Simţi poluarea?
- Asta da, într-adevăr. Nu avem ce face.
+ Probabil mai puţină circulaţie.
Realizatorii experimentului au vrut să tragă un semnal de alarmă.
Aerul care ne îmbolnăveşte
Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic: Respirăm un aer care ne îmbolnăveşte. Am facut 3 solcitări pentru Ministrul Mediului, pentru premier şi pentru Ministerul Sănătăţii. I-am invitat la evenimentul de azi ca să vadă cum arată poluarea şi să ia măsuri. Pentru că nu au venit am decupat din plămâni câte o bucată pe care le-o vom trimite prin poştă.
Autorităţile spun că ştiu cât de periculoasă este poluarea şi cum trebuie să acţioneze.
Octavian Berceanu: Trebuie să ne alarmăm pentru că de mulţi ani de zile aerul din Capitală, este destul de poluat peste limitele admise. Cel mai important lucru este să identificăm sursele, să avem un sistem nou compatibil de măsurare a poluării.
Potrivit datelor Agenţiei Europene de Mediu, anual mor 23.000 de români din cauza poluării, adică 63 de persoane pe zi.