Jumătatea sudică a României, lovită în plin de fenomene meteo extreme (Video)
Vreme extremă în jumătatea sudică a României. Grindina a distrus sute de hectare de culturi agricole, vijelia a rupt copaci şi a avariat maşini, iar ploile torenţiale au inundat bulevarde şi mai multe gospodării.
De Redactia Observator la 21.05.2020, 21:21- A plouat în 12 ore cât pentru întreaga lună mai.
- Mai multe orașe au fost inundate, iar numeroase culturi au fost distruse.
În Vâlcea, în doar câteva minute, furtuna a făcut pagubă totală în grădini. În timp ce, în Târgu-Jiu, mai multe maşini au rămas blocate în apa de jumătate de metru de pe şosea.
După o zi cu vreme de vară, în Târgu Jiu, în mai puţin de o jumătate de oră, drumurile au fost inundate.
Diana Speretoriu, reporter Observator: Nu suntem într-un lac, cum poate aţi fi tentaţi să credeţi, ci pe marginea unui bulevard principal din Târgu Jiu. Aici, apa ajunge chiar şi la jumătate de metru, iar traficul este aproape paralizat.
Fără o altă soluţie, pietonii o iau la pas prin apa până la genunchi. Din casă, un bărbat priveşte lacul format în jurul locuinţei: "Vă dau o poză din '70, tot aşa era! De fiecare dată aici iese toată canalizarea, toată mizeria iese!".
Sistemul de canalizare, făcut pe bani europeni, pur şi simplu nu a mai făcut faţă cantităţii mari de apă.
În Argeş, Dolj, Dâmboviţa şi Vâlcea, grindina a făcut pagube în mii de gospodării.
Pe alocuri, stratul de gheaţă depus a fost de peste zece centimetri.
În mai multe localităţi din Vâlcea, după o lungă perioadă de secetă, sute de hectare de culturi agricole au fost distruse în doar câteva minute.
După 15 ore de la vijelie, localnicii încă strângeau bucăţile de gheaţă.
Cristina Oprea, reporter Observator: În acest loc era o grădină de roşii. Grindina a măcinat atât de mult plantele încât nici măcar tulpinile n-au mai rămas.
Şi în Dolj, la Dăbuleni, cultura de pepeni a fost compromisă de grindina de mărimea unui ou.
Vreme extremă a fost şi în Capitală. Mai multe cabluri au fost doborâte de crengile rupte de vânt. Pompierii i-au sfătuit pe oameni să rămână la adăpost.
Vijeliile, care au adus rafalele de peste 70 de kilometri pe oră, au fost provocate de un ciclon mediteranean.
Simona Căpşună, meteorolog Observator: În momentul în care furtuna a ajuns în România, în sud, temperaturile erau extrem de ridicate. Ieri s-au atins până la 31 de grade. Exact în aceste zone, fenomenele meteorologice au devenit extreme. Pe alocuri, cantităţile de apă strânse în numai 12 ore au fost egale cu toată cantitatea de ploaie ce ar trebui să cadă în mod normal în întreaga lună mai.
Şi în zilele următoare vom avea ploi, iar la munte, chiar ninsori.