Grădiniţele particulare au devenit o afacere profitabilă, atunci când statul dă greş
Când statul dă greş, câştigă privaţii. Grădiniţele particulare au devenit o afacere profitabilă. Părinţii le preferă pentru condiţii, program flexibil şi meniu variat.
De Redactia Observator la 21.08.2018, 21:04Când statul dă greş, câştigă privaţii. Grădiniţele particulare au devenit o afacere profitabilă. Părinţii le preferă pentru condiţii, program flexibil şi meniu variat. Pentru asta, însă, trebuie să plătească între 300 şi 500 de euro pe lună.
Multe zâmbete şi voie bună. Practic, de asta are nevoie orice copil ca să se dezvolte frumos la grădiniţă. Iar părinţii plătesc pentru asta.
Învaţămantul privat nu mai este clar doar o modă. Daca în anul 2006, vorbeam despre 378 de instituţii de înv private. Iar daca vorbim despre 2016, numarul a crescut la peste 700. Instituţiile publice au scăzut, de la peste 8 mii, la aproape 6 mii.
În Bucureşti, de exemplu, numărul grădiniţelor private este egal cu cele de stat. Adică 142. Pe lângă acestea, mai sunt încă 34 de şcoli primare, 14 gimnaziale, 20 liceale şi 12 postliceale. Motivul principal pentru care părinţii aleg o unitate privată este că grupele sunt aerisite, maximum 15 copii, faţă de 30, 40, la stat. În plus, activităţile sunt mult mai diverse.
Programul este mai lung, până la ora 19, 20, iar în cele mai multe cazuri, ţin deschis şi în perioada vacanţelor.
Specialiştii spun că fenomenul este unul firesc, că doar aşa ne putem apropia de alte state europene, care testează modele educaţionale noi precum step by step, montessori sau waldorf. important e ca părinţii să facă alegerea corectă de la început.
Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB: "Orice mutare sau transfer de la o scoala la alta nu e benefic. Nu recomandam aceasta mutare facuta dupa ureche, parintii trebuie sa opteze de la inceput pentru traiectoria educationala, daca este la inv particular sau privat, sa mearga cel putin un segment."
Dacă pentru privat, părinţii scot din buzunar şi mai bine de 500 de euro, la stat, trebuie să plătească doar costul pentru fiecare masă. Preţurile variază între 200 şi 500 de lei.